Skrevet

Sol over Gudhjem – kokkene kæmper for prestige!

Hvad der begyndte som en promovering af Bornholm og dens lokale råvarer, har nu udviklet sig til landets største kokkekonkurrence.

Gudhjem, der ligger på det nordøstlige Bornholm, har normal 701 indbyggere, men med 15.000 tilskuere til kokkekonkurrencen ’Sol over Gudhjem’, er hele byen på den anden ende 3. weekend i juni, hvor konkurrencen foregår.

Konkurrencen så dagens lys for 9 år siden og var inspireret af Jomfruhummerfestivalen på Læsø. Den skulle sætte Bornholm på det gastronomiske Danmarkskort og trække folk til øen. Det første år var der 200 tilskuere og en enkelt madbod. I 2016 var der 47 boder, der solgte lokale specialiteter til de mange tusinde gæster. TV2 sender hele konkurrencen direkte i fjernsynet, hvor flere end 400.000 ser med. Kokkene står i kø for at få lov til at være med. Men hvordan er det lykkedes på så få år, at få etableret ’Sol over Gudhjem’ til den mest prestigefyldte kokkekonkurrence?SOG16_Kok_Henrik_Jyrk_Hovedret_David_Bering_0007

Bag konkurrencen står to bornholmske brødre, Mads Marschall og Mikkel Marschall. Deres drøm om at promovere Bornholm som en gastronomisk destination er til fulde blevet opfyldt. Ingen anden ø kommer i nærheden af at kunne bryste sig som mad-ø, som Bornholm gør i dag. Øen er ganske enkelt et mad-mekka!

– Det er lykkedes os at få de bedste af de bedste med i vores konkurrence, fortæller Mads Marschall. Vi har fra starten ikke ville gå på kompromis med kvaliteten af de råvarer, vi har brugt, og det har talt til kokkenes hjerter, tror vi. Vi har været heldige ved, at de stærkeste kokke har bakket op om vores konkurrence.

– Den store publikum tilstrømning tror vi skyldes, at de faktisk kan komme helt i øjenhøjde med kokkene, mens de arbejder. Og så kan de – modsat de mange andre kokkekonkurrencer – faktisk smage på maden. Her er det ikke kun forbeholdt dommerne. Og endelig er det store madmarkedet også et utroligt trækplaster. Du kan faktisk købe de råvarer, som kokkene selv bruger, siger Mads Marschall.

Hvor de to brødre tidligere skulle ringe rundt til de store spisesteder, for at få kokke til at tage turen over Østersøen, så er det helt omvendt i dag. Kokkene ringer alle nu til dem for at bede om at få lov til at være med. Noma, Geranium, Søllerød Kro, Molskroen, Le Sommelier, Falsled Kro og mange mange flere restauranter har alle repræsentanter med i konkurrencen ’Sol over Gudhjem’.  Og dommerne hører også til blandt de mest prestigefyldte kokke: Paul Cunningham, Michel Michaud, Rasmus Kofoed og Francis Cardenau – for bare at nævnte nogle få. Så der er ikke noget at sige til, at ’Sol over Gudhjem’ har fået den rolle, som den har.

Verden ser med

SOG16_Dommere_David_Bering_0183

Også omverdenen har fået øjnene op for den lille by på den nordlige del af Bornholm. I år har journalister fra Wall Street Journal, Blomberg, Vouge og Forbs meldt deres ankomst. De vil dække begivenhederne for deres læsere. Og både en fransk og italiensk tv-station har vist interesse for at komme og transmittere fra begivenhederne. Endelig er tyske Frankfurt Allgemeine i dialog med Mads og Mikkel om at komme til Bornholm.

Så Marschall-brødrene kan med god samvittighed være stolte af, at ’Sol over Gudhjem’ i høj grad er med til at udbrede kendskabet til det store Bornholmske spisekammer og for at sætte fokus på kokkekunst af højeste niveau.

SOL OVER GUDHJEM 2017 LØRDAG DEN 24. JUNI PÅ GUDHJEM HAVN

(Visited 333 times, 1 visits today)

Kommentarer

comments