Skrevet

Kend din kniv – Hvad er en Santoku?

Hvad er en Santoku ?

En Santoku er en smuk type kokkekniv der oprindeligt stammer fra Japan, og har en bred vifte af anvendelsesmuligheder. Kniven bruges som all-round kniv over hele Asien. Samtidig er knivtypen efterhånden blevet en fast bestanddel af vesterlandske kokkes køkkenfavoritter. Men hvad gør egentlig en kniv til en Santokukniv, og hvordan bruger man den bedst? Læs mere her.

 

Knive er en essentiel del af H.W. Larsens verden. Under temaet “Kend din kniv” sætter vi derfor fokus på forskellige typer af knive, og hvordan du får mest muligt ud af de dem.

Hvad er en Santoku?

En santoku er typisk kortere, lettere og har et tyndere og skarpere blad end traditionelle kokkeknive. Dette er perfekte forudsætninger for præcisionsarbejde med kød, fisk og grøntsager.

Den flade klinge og kanten der kurver i en næsten 60 graders vinkel, giver en ekstrem manøvredygtighed, du ikke får ved typiske kokkeknive. Den flade klinge gør også at kniven ikke rokker på skærefladen, som en traditionel kokkekniv gør, derfor kan det tage noget tid og træning at blive vant til en santoku.

Fordi kniven er så let, kan du arbejde hurtigere, samtidig med at der kommer mindre belastning på dit håndled.

Santokuknive kommer i tonsvis af forskellige udformninger. Den mest kendte type er naturligvis den japanske model, men en tungere og helsmedet tysk model, har også vundet indpas i de professionelle køkkener over de seneste år.

Den Japanske version – Senjen Pro Santoku

En Japansk Santokukniv er noget af det ypperste og flotteste der findes Santokuer er noget af det smukkeste og mest harmoniske der findes indenfor knive. lag, mønstre osv. 

Senjen Pro Santoku
Senjen Pro Santoku kommer i både 18 og 13 cm. Se dem begge her.

Et pragteksemplar på en santoku i klassisk japansk stil er naturligvis vores egen Senjen Pro Santoku. Den kommer i hele 67 lag damasceret stål, og med et i gyldent sandeltræ er dette en usædvanlig smuk og velformet kniv. Damascerings teknikken giver kniven sine flotte mønstre kaldet summinagashi.

Den Tyske Version – Dick Premier Plus Santoku

Dick Premier Plus Santoku
Dick Premier Plus Santoku med lufskær. 18 cm. Læs mere her.

Typisk tungere og fuldsmedet gør de tyske santokuer perfekte til mere hårdhændet brug end de japanske. Tag f.eks. Premier Plus santoku fra tyske F. DICK. Kniven måler 18 cm og er i fuldsmedet stål, som gør at den tåler enorme belastninger. Samtidig gør luftskæret den perfekt til finhakning af grøntsager.

Se nogle af vores flotteste og bedste santokuer herunder:

 

(Visited 23.393 times, 12 visits today)

Kommentarer

comments