Skrevet

Fiesta på Nørrebro – Bienvenido a La Fabrica

La Fabrica

Nørrebro er i rivende udvikling. Det anes især, når man drejer ned af Rantzausgade, hvor håbet er mere end lysegrønt for tiden. Fremtidige tiltag indebærer nemlig flere grønne områder, som skal forhindre grundvandsforgiftning, ligesom den ellers så travle gade også vil blive ensrettet. Og hvor der før lå en notorisk computercafé med en lettere skarpladt fortid, strømmer musikken nu ud af store, åbne vinduespartier og blander sig med sensommeren. Her har La Fabrica indtaget det tidligere slaraffenland for utilpassede teenagere, som nu er erstattet af liv, lys og autentisk spansk charme.

Husteds hood

Det er næsten nemmere at nævne hvilke restauranter, caféer og vinbarer Kenn Husted efterhånden ikke har åbnet i København. Men ikke desto mindre har den 51-årige iværksætter vovet pelsen med La Fabrica, som på forunderlig vis også knytter bånd til hans fortid som købmandsbestyrer engang for længe siden.

LaFabrica_7

”Jeg har rent faktisk åbnet den Netto over for La Fabrica i 1988 og var den første bestyrer. Jeg bor også på Nørrebro, så det her er helt klart mit hood. Jeg åbnede min første café i 1997, Props Coffeeshop i Blågårdsgade, men har været lidt bange for at åbne større steder her i området. For hvis de meget autonome ikke kan lide noget, kan de virkelig ikke lide det. Derfor kredsede jeg om lokalet i et par år, før jeg slog til.

Lokalet er meget berømt på grund af drive-by skyderiet i den tidligere computercafe, og vi har da også måttet lave alting om, da vi overtog. Der er blandt andet lagt nyt gulv og lavet nye specialvinduer med plads på begge sider, så gaden kommer ind i rummet, og rummet kommer ud til gaden.

Min drøm er, at La Fabrica skal være en smeltedigel. Her er både plads til spisegæster og vinelskere, samt til dem, der bare skal købe daglige fornødenheder. Jeg har bevidst ingen dobbelt-seating. Man kan blive siddende, indtil man ikke gider mere. Jeg håber og tror på, at det er det, der skal til for at være på Nørrebro”.

Køkkenet

LaFabrica_9La Fabrica var dog langt fra en nem fødsel. Først indledtes løjerne med den obligatoriske kommunale limbo-dans, dernæst måtte et gulv lægges om af flere omgange. Og så var der noget med et monster af en ventilationskanal, som forsinkede åbningen yderligere et par måneder.

”Vi overtog lokalerne 1. august sidste år og mangler faktisk stadig nogle småting. Vi kunne have åbnet meget før, men kommunens svartider holder ikke. Og man er jo prisgivet. Det er ikke sundt for iværksætteriet i Danmark, at vi skal kæmpe så meget med bureaukrati. Men jeg er glad for, at jeg ikke sidder derinde, for det må ikke kun være mig, der er frustreret.

Vores største udfordring har været ventilation. Det mest logiske var at smide den ud på siden, hvilket var godkendt alle andre steder. Men kommunen ville have den midt op igennem bygningen og beboernes tagterrasser. Nu har de i stedet et fint rør i hele trappeopgangen med vores udsugning, fordi den ikke måtte være synlig på facaden.

Jeg valgte at entrere med andre end H.W.Larsens håndværkere til køkkengulvet, fordi jeg altid tager flere tilbud ind til et projekt. Men dette hold fik ikke lagt det ordentligt, så det måtte gøres om et par gange. Udover kommunen er håndværkere også et stort problem, når man bygger nyt. Der findes både gode og dårlige. Så det er en fordel at arbejde med nogen, man har kendt i mange år.

Drengene hos H.W.Larsen altid er friske på at give et tilbud. Hvis det ikke lige matcher, kan det matches. Det er god service. Det er også ret fedt, at ting kan lade sig gøre i stedet for, at de ikke kan lade sig gøre. Så jeg er godt tilfreds med Bo, Jesper og alle de andre.

LaFabrica_1 LaFabrica_3 LaFabrica_8

Maden

Selvom La Fabrica er spansk, så er der ingen fortærskede tapas i miles omkreds. Der er dog masser af autentiske retter, som Kenn Husted selv har hentet inspiration til i de spanske storbyer.

”Jeg er træt af ordet tapasbar, for Spanien betyder meget mere for mig. Jeg falder især for de store byer, hvor man får spansk mad på en ny måde. Den er meget simpel, men godt tilberedt. Der er ingen skum på og intet mærkeligt ved det, og det har jeg taget til mig.

Herinde kan man ikke reservere plads i vores bar. Det er til dem, der har lyst til at komme ind og få et glas vin og en lille hapser uden at blive flået. Resten er restaurantsiddepladser, og køkkenet laver både en masse små retter og flere kæmperetter. Vi har store helstegte pattegrise til 6-8 personer. Jeg vil gerne have, at folk deler retterne. Man skal komme ind til en fest, hvor man tager lidt af hvert og deler alting. Det er hele idéen bag La Fabrica, og folk elsker det allerede”.

LaFabrica_6 LaFabrica_2 LaFabrica_10

Om Kenn Husted:

I 1997 åbnede han sin første café, Props Coffeshop, på Blågårdsgade. Han er tidligere købmandsuddannet og har også arbejdet på rejsebureauer forskellige steder i verden. I 1999 åbnede han en lille vinbutik på Vesterbrogade og i 2001, vinbaren Bibendum i Nansensgade. I skrivende stund har han 8 restauranter/vinbarer. Sidste skud på stammen er La Fabrica på Rantzausgade. Derudover har han yderligere tre vinbutikker og et importfirma, som importerer alt fra vin, øl og kaffe, til porcelæn, antikviteter og meget, meget andet.

Fakta om køkkenet:

LaFabrica_5La Fabrica er bygget helt op fra bunden, og efter kommunens mange restriktioner, blev det endelige køkken installeret nemt og smertefrit.

Tegningerne er lavet af Electrolux/Zanussi og har stor, åben front ud til restauranten, så spisegæster kan følge med i, hvordan de delikate retter bliver tilberedt. Inventaret i La Fabricas restaurant er nøje udvalgt og importeret hjem af Kenn Husted selv.

 

La Fabrica

Rantzausgade 22

2200 København N

+45 41 80 00 16

www.la-fabrica.dk

 

Tekst: Camilla Mills  Foto: Jesper Blæsild

 

(Visited 875 times, 1 visits today)

Kommentarer

comments