Skrevet

Paul Bocuse er død. Læs vores store portræt

Paul Bocuse død

Paul Bocuse, en af verdens mest kendte kokke, udnævnt til århundredets kok i 2011 af Culinary Institute of America i 2011, og manden der har lagt navn til det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, døde den 20 Januar 2018 i Frankrig. Han ville være blevet 92 år gammel den 11. februar. 

“The pope of gastronomy has left us”

 

 

Sådan blev nyheden om Paul Bocuses død offentliggjort af den franske indenrigsminister, Gérard Collomb på twitter.

Bocuses familie udtalte senere via stjernekokkens Facebook side. “En symbolsk figur for verdens gastronomi” og lovede at “hans værdier vil inspirere os for evigt”. 

I en anden udmelding fra den franske president Emmanuel Macron lød det: “Paul Bocuse var inkarnationen af det franske cuisine“.

Og det er bestemt heller ikke hvem som helst gastronomiens verden har mistet. Paul Bocuse var på mange måder indbegrebet af det franske køkken – og måske den mest indflydelserige kok nogensinde.

Et halvt århundrede med 3 Michelin stjerner

Bocuse blev født ind i en familie af kokke, der daterer tilbage til 1700 tallet. Han regerede over køkkenet i hans røde og grønne restaurant, L’Auberge du Pont de Collonges, der siden 1965 konstant har haft 3 Michelin stjerner. En restaurant der er forløber til et gastronomisk emperie, der strækker sig fra Europa over Asian til USA.

Restauranten der ligger lige udenfor Lyon i det syd-østlige Frankring, er i selv samme bygning hvor Bocuse blev født. I 2011 udtalte Bocuse til The Associated Press, at han stadig sov i det samme rum, hvor han blev født – lige over restaurantens spisesal.

Paul Bocuse blev født i 1926, og gik første gang i lære som 16 årig i den berømte La Mère Brazier i Lyon. Hans karriere daterer sig helt tilbage til dengang, hvor komfuret blev fyret med kul, og hvor du måtte malke koen om morgenen.

Trods international ekspansion og åbning af flere fast-food restauranter, bibeholdt Bocuse sin inspiration fra det franske køkken. Simplicitet, autencitet og mad der er “identificerbart” i sin natur, var kodeordende for madlavningen i L’Auberge du Pont de Collonges.

“I traditionel madlavning som det her er der ikke plads til gætværk”

Århundredets kok

Bocuse, hvis signatur retter inkluderede trøffelsupper og kylling fricasse, fik mange priser og anderkendelser gennem sin karriere.

I 1989 blev Bocuse udnævnt til århundredet kok af Gault & Millau – en anderkendt guide til franske restauranter. I 2011 fulgte en lignende udnævnelse fra the Culinary Institute of America, som århundredets chef. Samme institut åbnede også en restaurant for studerende i Bocuses navn.

Bocuse lagde dog altid en speciel ære i de blå, hvide og røde striper på hans kokkekrave. Ofte set holdende den store medalje, som bevidnede hans udvælgelse til “Meilleur Ouvrier de France” (red. årets arbejder) – en yderst efterspurgt pris blandt kokke og andre håndværksfag.

Manden der skabte Bocuse d’Or

Bocuse d´Or er formentlig verdens mest prestigefulde gastronomiske konkurrence, og afholdes  i Lyhvert andet år i Lyon. Det er en konkurrence som samler verdens største talenter, der træner gennem måneder eller år for at få en chance for at vinde den prestigefulde pris.

Konkurrence blev i 1987 skabt af Paul Bocuse, med formålet om at skabe et kokke-event på lige fod med de største sportskonkurrencer. Men i endnu højere grad for at sætte fokus på kokkenes talent og excellence.

Efter 30 år på bagen er eventet mere populært end nogensinde, og afholdes i dag i tonvis af lande verden over som opvarmning til finalen i Lyon.

Danmark, ofte sponsoreret af H.W. Larsen, har gennem de seneste år været stærkt repræsenteret – først og fremmest da Rasmus Kofoed fra Geranium, der både har vundet bronze, sølv og guld.

Bocuse gennemgik en triple bypass i 2005, og havde også længe været syg af Parkinson. Han er overlevet af sin kone Raymonde, deres datter Francoise og deres søn, Jerome. 

Vil du læse mere om Paul Bocuse, hans restauranter og priser? Du kan finde den officielle side for “the pope of gastronomy” her.

Kommentarer

comments