Bagerlandsholdets opskrift på Softkerne Rugbrød og rugbrødsbarer

Bagerlandsholdet giver dig her vores bedste opskrift på softkerne rugbrød og barer med masser af kerner og tørret frugt. Helt perfekt til frokostbordet eller som snack mellem måltider.

 

Softkerne Rugbrød og rugbrødsbarer

Her er hvad du skal bruge:

 

Kerneblanding:

  • 400 g Skåret rugkerner
  • 200 g Solsikkekerner
  • 150 g Hørfrø
  • 36 g Salt
  • 674 g  Vand

 

Frugtmix:

  • 150 g Hakkede abrikoser
  • 100 g Tørrede tranebær
  • 50 g Tørrede figner
  • 200 g Lunken vand

Resterende ingredienser til rugbrød:

  • 374 g Rugmel
  • 285 g Vand (30°c)
  • 24 g Gær
  • 30 g Kakaopulver
  • 200 g. Surdej
  • 1460 g. Kerneblanding
  • 200 g. Hasselnødder eller mørk chokolade

 

Fremgangsmåde

Dag 1:

  1. Kerneblanding sættes i blød med varmt vand hvorefter det tildækkes og sættes til side til næste dag.
  2. Hak abrikoser og figner i grove tern og bland dem med tranebær. Hæld lunken vand over, tildæk dem og sæt skålen på køl til næste dag.

 

Dag 2:

  1. Hæld vand, gær, rugmel, kakao- pulver og kerneblanding i røreskålen, og rør dejen med spatel i ca. 10 min.
  2. Når dejen er færdigæltet tages 1000 g. fra og blandes med frugtmix og 200 g. hele hasselnødder eller mørk chokolade. Dette mængdes sammen i en skål, og henstilles til hævning i ca. 60 min.
  3. Det resterende rugbrødsdej stilles ligeledes til hævning i ca. 60 min.
  4. Efter hævning afvejes den almindelige rugbrødsdej på 1100 g. og kommes i olieret rugbrødsforme. Dejen glattes ud med en plastikskraber, hvorefter det kan drysses med kerner/frø efter eget ønske.
  5. Til rugbrødsbar (den med frugtmix og hasselnødder/chokolade)  afvejes dejen på 80 g. og kommes i aflange siliconeforme. Muffins siliconeforme kan også bruges.
  6. Brødene stilles nu til hævning igen, tildækket med plastik og henstår i ca. 45 – 60 min. ved stuetemperatur.
  7. Forvarm ovnen på 250°c og sæt en bageplade i bunden mens den varmer op.
  8. Når ovnen er varm, sættes brødene i midten af ovnen på en rist, og der hældes lidt koldt vand på den varme bageplade – pas på dampen!.
  9. Luk ovnen hurtigt, og skru ned til 180°c og bag rugbrødsbarerne i ca. 30 min. og de store rugbrød i ca. 60 min.
  10. Så snart rugbrødene kommer ud af ovnen, vendes de ud af formen øjeblikkeligt, så de ikke bliver bløde. Tjek temperaturen, den skal vise 94°c i kernetemperatur, eller bag dem lidt mere.
  11. Lad rugbrødene hvile på en rist til afkøling, helst 3 – 4 timer.