Go’ appetit Claus Holm tryller på tv

Hovedbanegården er hektisk som altid, da vi begiver os mod TV2-studiet på førstesalen. Vi har sat TV-kokken Claus Holm i stævne, og vi ser frem til at møde manden, der ikke er bange for at lufte sine markante holdninger om danskernes madvaner. Der er kun nogle få timer til, at programmet Go’ appetit bliver optaget live fra hovedbanegården.

En glad bulderbasse.

Claus ankommer nogle minutter efter os, og det bliver hurtigt klart, at den bramfrie stil ikke er forbeholdt kameraet – Claus er en glad bulderbasse. Man er ikke i tvivl om, at mesterkokken er ankommet, og alle får en frisk bemærkning med på vejen. Snakketøjet står sjældent stille, og det er ingen kunst at interviewe Claus. Der skal bare et enkelt stikord til, før vi finder ud af, hvilken ildsjæl og madentusiast vi har med at gøre.

Det er lysten der driver værket.

”Det er lysten, der skal frem”, siger Claus. ”Vi skal give folk lyst til den gode mad og lyst til selv at lave den”. Claus er et passioneret menneske, og det smitter af på omgivelserne. ”Maden er kommet op i et alt for højt niveau – almindelige mennesker kan slet ikke følge med, og det er os kokke, der bærer en stor del af skylden”, siger Claus, alt imens han er i færd med at lave en testversion af den forestående udsendelses ret.

Hverdagsmad der ligner en million.

Go’ appetit er et populært program og med god grund. Konceptet er enkelt og ligetil – Claus Holm inviterer en helt almindelig dansk familie i studiet, hvor der er sat 25 minutter af til at lære deltagerne at lave en lækker og velsmagende ret. Udfordringerne veksler fra gang til gang. Denne fredag er opgaven at trylle et måltid frem, der ligner en million, og der er således fokus på både smagen og det visuelle udtryk.

200 kvalitetsknive i køkkenskuffen.

Dansk svinemørbrad i hvid og blå birkes, serveret med kartoffel fondant, sprød rygeostravioli og papirstynde crudités. Det lyder jo ikke umiddelbart som noget, man lige svinger sammen på 25 minutter, men ikke desto mindre formår Claus at tilberede retten samtidigt med, at han afslører sin passion for godt køkkengrej. ”Jeg har mere end 200 kvalitetsknive, og så har jeg nok alle tænkelige køkkenmaskiner”, siger Claus med et skævt smil. Det bliver vi nødt til at bore lidt i. Hvem har brug for 200 knive? ”Faktisk bruger jeg som regel kun en meget lille del af mit køkkengrej, men jeg må bare ha’ det” – jo, Claus er en ægte grejnørd.

Godt grej er nøglen til succes

Hos H.W.Larsen er vi mange, der er glade for gode knive, men vi har sjældent mødt en som Claus, der lyser op på den måde, når han taler om skæreværktøjer i alle tænkelige afskygninger. Den seneste nyerhvervelse er en Willumsen kokkekniv til ca. 25.000 kr. Men det behøver slet ikke at være så dyrt – Claus fremhæver sin universalkniv fra Victorinox som den kniv, han nødigst vil undvære, og den kan fås for et godt stykke under 500 kr. Og så finder vi ud af, at Claus har et helt særligt forhold til sin tyndskræller: ”Den bruger jeg hele tiden,” siger Claus, ”og ikke bare til at skrælle grøntsager”. Claus demonstrerer lynhurtigt, hvordan man laver en delikat salat af tynde skiver frugt og grøntsager - alt sammen høvlet med tyndskrælleren, og vi må indrømme, at det både er nemt, og at det ser meget indbydende ud. ”Når alt kommer til alt kan man klare sig med en god kokkekniv, en urtekniv, en universalkniv, en god tyndskræller og en stegepande af ordentlig kvalitet,” lyder det fra Claus, der tilføjer ”og hvis man vil gå all in, et godt mandolinjern – så kan du sgu
imponere de fleste!”

Enkelt, ærligt håndværk

Det er altid fascinerende at se en dygtig håndværker udføre sin metier, og Claus har rigtig godt styr på dagens ret. Det er med sikker hånd, at tallerkenen bliver anrettet, og ja - den ligner en million! Vi er heldige at få en smagsprøve, og sjældent har vi fået et så velstegt stykke svinekød – perfekt rosa og med en udsøgt saftighed og smag. De to slags birkes tilfører en herlig struktur, og man kan ligefrem høre de små frø knække mellem tænderne – herligt!

Det er i det hele taget imponerende at følge med i forvandlingen af de dagligdags råvarer, som Claus arbejder med. Og der er ingen tvivl om, at det er helt bevidst, at Claus vælger at bruge jævne råvarer:
”maden skal ned på jorden, og alle skal kunne følge med. Det kan ikke nytte noget, at vi kokke altid står med kalvemørbrad, brisler og foie gras – det kommer jo aldrig ud i almindelige folks køkkener”

Jo, Claus har en mission. Og selv om andre kendte kokke rynker lidt på næsen, så er Claus ikke for fin til at forsimple de klassiske retter på en måde, så alle kan være med. Da vi forlader studiet, er vi helt enige om, at Claus brænder for sin sag, og at det var både hyggeligt, sjovt og lærerigt at bruge tid med den markante og bramfrie kok.

Af Morten Kragh-Sørensen

Foto Martin Tang Madsen



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her