Udrustet med grill, gastronomiske påhit og fintunede opskrifter blev årets officielle DM i Grill en cementering af, at hvis noget folkefærd kan grille - så er det danskerne.

Glem alt om brankede koteletter og uinspirerende pølser. Tænk i stedet masser af gastronomisk opfindsomhed, hygge og indædt konkurrence - så har du det skønne sammensurium, det officielle DM i Grill er. Her mødes nogle af Danmarks dygtigste grillere i dét, der er en dyst ud i Danmarks nationalsport nummer 1 - grillning.

Grillmester _Topbillede

7 tætte discipliner

DM i Grill 2012 løb af stablen ved Fængslet i Horsens søndag 17. juni, og det var allerede fra begyndelsen klart, at det ville blive en tæt fight. Knap 20 håbefulde og engagerede hold stillede op i kampen om æren, titlerne og fine præmier fra blandt andet H.W.Larsen. Dagens program lød på henholdsvis fem obligatoriske discipliner (seafood, kylling, grønt på grillen, okse og spareribs, red.) og to frivillige (low and slow samt BBQ-sauce, red.) - i hver kategori skulle findes en vinder, ligesom den samlede Danmarksmester selvfølgelig også skulle kåres. Som om det ikke var udfordring nok, så meldte vejret sig også på banen. Vind og regn slog ind over pladsen fra morgenstunden, men hvor mange måske tror, at grill kun er lig høj sol og intens sommer, så beviste deltagerne, at alt vejr er grillvejr, ved at styre grillenes temperatur professionelt. Der skal mere til at vælte en rigtig grillmester.

En fight for alle

Bag DM i grill står den frivillige forening WBQA Danmark (World BBQ Association, red.), som arbejder for netop at sprede glæden ved konkurrencegrillning. Alle kan stille op - blot man griller på kul eller briketter - og kort sagt brænder for at grille. Det fascinerende ved konkurrencegrillning er, at alle kan vinde. Man behøver ikke være professionel kok eller noget i den dur for at være med i toppen. Der kan selvfølgelig godt være nogle favoritter, men jeg synes, resultaterne overrasker mig hvert år - også i år, fortalte formand for WBQA Danmark, Kim Schulz, mens holdene knoklede for at få afleveringerne færdige til tiden.

Måske netop derfor var årets deltagerliste også en skøn blanding af både debuterende hold, rutinerede hold, familiehold og selvfølgelig hold sammensat af gode venner. Der var deltagere fra nord, syd, øst og vest og et enkelt hold helt fra Norge. - Vi stillede op for første gang sidste år, og det gik jo ret godt - så selvfølgelig skulle vi stille op igen. Det er jo både sjovt at konkurrere, og så er det en hyggelig dag, siger Marian Weinkouff fra teamet Mom's Sportstar Grillers.

Grillmester

Højt niveau

DM i Grill bliver hvert år afgjort ved blindsmagning - af henholdsvis en folke- og en fagjury. Og der var masser af lækkerier i godteposen til de mange dommere, der måtte løsne livremmen lidt, så der blev plads til at smage og vurdere. - Niveauet er rigtig højt i år, synes jeg. Vi har fået nogle rigtig gode bud, og jeg er især imponeret over, hvor gode holdene har været til at få grillsmagen frem, sagde fagdommer Henrik Hansen, inden han satte tænderne i endnu et stykke spareribs. Ingen tvivl om, at dommernes smagsløg blev testet - i visse kategorier var det marginaler, der gjorde udslaget. - Ja, vi er godt mætte nu, og der har været rigtig meget god mad. Der har været nogle gode og rigtig spændende indleveringer - der har selvfølgelig også været dem, hvor der nok skal øves lidt mere. Men generelt er jeg virkelig imponeret, fortalte folkedommer Marchen Grith Jans, da hun efter en dag i blindsmagningens tegn kunne tørre sig om munden og give sine sidste karakterer.

Alt andet end i torsk

Der var da også spænding i luften, da Kim Schulz sidst på dagen kunne gå på scenen med de længe ventede resultater. Havde træningerne båret frugt? Havde vejret drillet for meget? Eller havde nogle af de andre hold haft en grillfinte i ærmet? Én efter én blev vinderne i hver kategori afsløret. - Og vinder i kategorien "Seafood" er ... med 308 point ... Mom's Sportstar Grillers!, lød det fra scenen. Med hænderne strakt i sejr kunne Marian og teamkammeraterne Karsten Werge og Heine Løt juble sig vej gennem de mange nysgerrige gæster. - Det er helt vildt - vi er så glade og stolte. Det er dejligt, at dommerne har kunnet lide den torskeret, vi lavede - men at det ender med en førsteplads allerede 2. år, vi deltager - det er over forventning, kom det fra en storsmilende Marian. Og smilene var generelt brede blandt deltagerne. Ikke mindst hos holdet Dad & Son BBQ, der består af farmand Bent Simonsen, sønnike Allan og svigersøn Daniel. Siden de stillede op for første gang for tre år siden, har de vundet alles hjerter - ikke kun med deres glæde og gå-på-mod, men også med imponerende resultater. Og bedømt på farmands strålende, lidt blanke øjne var der ingen tvivl om, at stoltheden nåede et højdepunkt, da holdet tog førstepladsen i den disciplin, alle drømmer om at vinde - kongekategorien "spareribs".

Den samle de mester

Men naturligvis ikke et DM i Grill uden en samlet vinder. Kåringen af det hold, der gennem hele konkurrencen havde præsteret bedst. For andet år i træk gik den ære og pokal til Team Grilleriet Aalborg, som nu det næste års tid kan kalde sig officiel Danmarksmester. - Vi er super glade. At vinde sidste år var stort, men at genvinde - det trumfer det, indrømmede Gregers Johannesen. Sammen med vennerne Flemming Holm og Martin Mygdam lykkedes det ham at vinde tre af kategorierne, få nogle pæne placeringer i de andre - noget, der altså var nok til at vinde samlet. - Vi skal da fejre det - DM i Grill er jo det største, man kan vinde i Danmark som grillentusiast. Så kan man da vist godt tillade sig at sige, at man kan finde ud af at grille, grinede Martin Mygdam, inden turen gik hjem til Aalborg.



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her