I Thy er der langt mellem dørklokkerne. Så langt, at regionen har fået det udtværede og efterhånden slidte skilt 'Udkantsdanmark' hængt om halsen. Men når afstanden mellem dørklokkerne betragtes som en bagdel, hvor huskøbere nærmest får de nedslidte huse smidt i nakken, er der på den anden side også en fordel, som de færreste salgsvurderinger tager højde for. 

Thy har nemlig et overflod af kvalitetsråvarer, som mange af landets kokke og madentusiaster hungrer efter at sætte tænderne i. Hvem har for eksempel ikke hørt om Limfjordsporteren? Smidig som Limfjorden, stærk som en okse!

Artikel _top

For selv om de færreste produkter fra Thy er decideret landskendte, så skyldes det således ikke manglen på kvalitet, men snarere kvantitet. Mange af produkterne bliver fremstillet i få mængder og med kvaliteten for øje. Det er en af årsagerne til, at Anita Klemensen fra Cottagerne i Klampenborg ikke bruger flere produkter fra Thy i hendes restauranter i Klampenborg - Den Gule Cottage og Den Røde Cottage, der for nylig fik tildelt en Michelinstjerne.

Vi bruger en del produkter fra Thy, Hvidkløverhonning fra Knud Søndergaard, Kammerskinken fra slagteriet Tican, øl fra Thisted Bryghus og Porsesnaps fra Thylandia. Vi ville gerne bruge andre råvarer fra regionen, men det er svært, når vi skal bruge dem i så store mængder, fortæller hun. Magasinets udsendte skribent aner en vis stolthed i hendes stemme. Og dét ikke uden grund.

Anita er opvokset i Thy, som datter af brygmester Peter Klemensen. Faderen var tidligere arbejder på bryggeriet Urban, der oprindeligt bryggede Limfjordsporteren. Da det lukkede ned i firserne, videreførte Peter Klemensen porteren til Thisted Bryghus.

Mon Peter Klemensen også er stærk som en okse', tænker magasinets udsendte, tager en slurk af Limfjordsporteren og spørger Anita, om den kulsorte porter nu også er populær blandt gæsterne på Cottagerne.

Vi bruger den mest i vores brød og til at riste mandler med. Vores gæster sætter stor pris på porteren og de hårde mænd slutter gerne en middag af med den, men det er ikke det, vi sælger mest af, siger hun og griner.

Udover honning, skinke, øl og snaps fra Thy, bruger Anita og hendes kompagnon Lars Thomsen også Thybo ost. Den er lavet hos Thise Mejeri, der geografisk ligger lige uden for Thy, men er lavet efter en gammel opskrift fra Thy og på initiativ af etnolog Mie Buus fra Thisted Museum. Hun fandt opskriften i museets arkiver, hvor den først nævnes i 1789.

Så alt imens franskmændene gik løs på hinanden for at revolutionere styret og komme af med enevælden under Den Franske Revolution, gik Thyboerne rundt med deres mælkespande og grydeskeer for at fremstille ost, der ofte blev 20-30 kg store.

Artikel _billede2

Med Vesterhavet i baghaven.

Mad fra Thy smager af landidyl, og de allermest patriotiske gæster kan fornemme Dannebrog blafre i det fjerne. Fuldstændig ligesom i Morten Korch. Dog med odør af gylle!

Og når flaget hejses i Thy, så blafrer det som regel rigtig godt endda. For her blæser kraftige Vesterhavsvinde ind over regionen. Thy har derfor et barsk åsyn, som Anita Klemensen holder rigtig meget af.

Thy har en meget speciel råhed over sig. Der er en masse vild natur med urter og bær, og så vokser der et hav af forskellige svampe og råvarer, som jeg elsker at bruge. Man kan nemt finde Karl Johan, vild brøndkarse og sortbær, siger hun, stadig med den patriotiske gejst fra før.

Den vilde og uspolerede natur er også en af grundene til, at regionen fik udnævnt landets første nationalpark - Nationalpark Thy. Udnævnelsen sikrer blandt andet, at besøgende ikke ødelægger følsom natur på deres besøg i parken.

Nationalparken er Danmarks første nationalpark og blev officielt indviet den 22. august 2008. Den strækker sig over et 12 km bredt bælte fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd. Nationalparken er et tætpakket madkammer, men ifølge Jyske Lov fra 1241 må der kun tages så meget med, som der kan være i en hat.

Det kan man da ikke drive en restaurant på', tænker magasinets udsendte og bunder Limfjordsporteren.

Udkantsdanmark eller ej. Med et overvæld af råvarer og produkter fra Thy har en Michelinstjerne med god grund ramt Anita Klemensen og Den Røde Cottage.

Artikel _billede



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her