Aamann _topbanner

Adam Aamann fik sit navn slået fast da han var frontløber på at relancere det danske smørrebrød. Hans store passion for frokoster og en konstatering af at udvalget af halvfabrikater fylder alt for meget på danskernes frokostborde, var hans motivation til at kaste sig over de højt belagte rugbrødsmadder.

”Jeg har altid elsket frokosten og den sociale begivenhed der er ved det måltid. Til middagsselskaber ender det tit med at værten står i køkkenet og stresser og sveder, men ved frokosten er maden lavet på forhånd og man kan nyde selskabet hele tiden”. Sådan lyder bevæggrunden for at have satset på smørrebrødet. Og det er i høj grad lykkedes. To meget efterspurgte spisesteder på Østerbro og tre kogebøger, et smørrebrødsprojekt i New York, et landsdækkende tv-program på trapperne og en ny restaurantåbning i 2015, er resultatet af de sidste otte års selvstændighed.

Aamann2

Vi spiser for trist

Adam Aamann mener ikke, at danskerne får nok inspiration i hverdagen, når der købes ind: ”Vi kan jo kun købe gaspakket kød i de fleste supermarkeder. Helt ærligt – det er bare ikke spændende. Kynisk set har vi kokke adgang til alle de lækre råvarer som de fleste forbrugere ikke kan få fat i. Det er jo ikke fair”, derfor opfordrer han i sine bøger danskerne til at lave flere ting fra grunden. ”Det behøver jo ikke være svært eller tidskrævende i hverdagen. Det ER nemt at sylte selv. Det burde være lov. Og det går aldrig galt. Syltede grønsager går bare godt til alt” fortæller Adam Aamann med et smil. ”Mindre tid på ipaden og mere tid i køkkenet kunne være mit motto”.

”Processerne i køkkenet fascinerer mig. Noget så banalt som en surdej. Eller for eksempel hvad rygning eller sprængning betyder for kødets smag og konsistens. Anvendelsesmulighederne er jo uanede. Modningsprocesserne er også dybt fascinerende. Jeg læser væsentligt mere faglitteratur end skønlitteratur. For eksempel læser jeg i øjeblikket en række bøger om slagteprocesser. Det kan lyde nørdet, men jeg nyder at mit arbejde er min hobby”.

Serverede smuglervarer for kongehuset

Adam Aamann har også været med til at starte en Aamanns op i New York efter at Adam Aamann havde fået et tilbud om at åbne en restaurant og introducere smørrebrød for Newyorkerne.
(Restauranten har i mellemtiden skiftet navn til ”The Copenhagen” og kører videre uden Adam red.)

Da vi åbnede, var opmærksomheden overvældende både fra lokale medier og resten af verden. Selv New York Times kom og anmeldte spisestedet og samtlige toneangivende magasiner har skrevet om rugbrødsmaddernes indtog på Manhattan. ”Vi var også privilegerede, da vi fik besøg af kronprinseparret til vores åbning. Faktisk lykkedes det ikke at være færdig med byggeriet til den annoncerede åbning af vores restaurant. Og jeg som gik og troede at Fødevarestyrelsen herhjemme var besværlige, men de er vand i forhold til myndighederne i New York og alle deres tilladelser. Det er overbureaukratisk ’over there’ og ALT tog længere tid” fortæller Adam.

Da køkkenet ikke var færdigt til den officielle åbning betød det at Adam Aamann måtte have flere råvarer med hjemme fra Danmark. ”Restauranten var flot og færdig, men køkkenet var ikke funktionsdygtigt og vi lejede os ind i andre køkkener. Vi turde ikke lave vores egen surdej da kvaliteten på det rugmel vi kunne skaffe ikke var i orden. Så dagen før åbningen var jeg hjemme i København og bage rugbrød i mit køkken. Jeg bagte så det svarede til at jeg kunne fylde to store kuffeter med rugbrød. De friskbagte brød blev lagt direkte i kufferten og så fløj jeg ellers retur til New York. Man må ikke indføre fødevarer til USA, så det var med svedperler på panden, at jeg gik igennem tolden i lufthavnen. Jeg tog en taxa direkte til restauranten og skar brødet op og anrettede smørrebrød for kronprinseparret og alle de andre gæster til åbningen”.

Ny kogebog og tv-program på vej

I øjeblikket bruger Adam Aamann meget tid på at lave endnu en kogebog. Denne gang skal det kun være med opskrifter på smørrebrød. Han har tidligere udgivet en bog med frokost retter – kolde som varme, men nu er tiden kommet til kun at fokusere på smørrebrødet.
Helt ligesom hans frokostrestaurant på Østerbro. Og så drømmer han om at dyrke sine egne råvarer i fremtiden. Sideløbende med kogebogen arbejder Adam på optagelserne af et landsdækkende tv-program, som fik premiere i slutningen af september.

Så en ting er sikkert – vi kommer til at høre meget mere til Adam Aamann i fremtiden også!

Tekst: Nicolai Schacke Foto: Columbus Leth

Aamann1



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her