TV2's julekalender, der vanen tro også i år løber over skærmen fra 1. december, er den meget direkte årsag til, at restauratør Uffe Nielsens hobbyprojekt med "Den Gamle Smedie" nær Børglum Kloster i Nordjylland fremover bliver hans og hustruen Lisbets hovedbeskæftigelse. Hele foråret og det meste af sommeren optog produktionsselskabet Deluca-film de 24 afsnit om "Ludvig og Julemanden" med udgangspunkt i historien om biskop Stygge Krumpens liv på Børglum Kloster, der troner på en forblæst bakketop i Vendsyssel få kilometer fra Vesterhavet.

Netop denne massive "reklame" sendt 24 dage i træk i absolut primetime forventes at skabe et sådant rykind af interesserede danskere på det mastodontiske gamle, hvidkalkede kloster i de kommende år, at den nærliggende krostue vil kunne holdes åbent dagligt. Det skal bl.a komikeren Lars Hjortshøj i hovedrollen som julemanden sørge for.

Godsejer Hans Rottbøll sagde "Vi må gøre noget", fortæller Uffe Nielsen, der indtil da de seneste 10 år havde lejet den tidligere hestesmedie som et meget autentisk selskabslokale med sit oprindelige pigstensstaldgulv, sin centralt placerede smedieovn og gamle hestevognshjul ophængt som lysestager under de flotte spær.

Afløser en kaffeautomat

Uffe og Lisbet tænkte sagen igennem og blev enige om at stoppe som restauratørpar på Svanelunden i Hjørring 10 km væk, som havde haft deres primære focus. Den har også været drevet som selskabsrestaurant med masser af ud-af-huset-mad. De to ville med deres ansatte fra nytår fuldt ud koncentrere sig alene om kroprojektet - i forvejen besøger 100.000 gæster årligt det gamle kloster, der spillede en vigtig rolle under reformationen i Danmark. Og de har hidtil - med Uffe Nielsens ord - stort set måttet klare sig med en kaffeautomat, og hvad der kunne købes af slik i klosterets souvenirforretning.

Hidtil har ægteparret Nielsen nemlig kun lejlighedsvis holdt krostuen åben for alle i løbet af året. Det er f.eks. sket ved de ugentlige fiske- og skaldyrsaftener for turisterne i sommermånederne, og ved de lige så velbesøgte vildt- og middelalderaftener i de mørke måneder. Der er også fast tradition for at vildtaftener starter med en lille vinsmagning, og at der i løbet af aftenen er et musikalsk indslag - som kan spænde lige fra folkemusik og fællessang til jazz og klassisk. Ellers har krostuen primært dannet selskabsramme for familiefester og andre lukkede arrangementer året igennem. Men langt fra i øvrigt alene for de lokale. Badmintonstjernen Peter Gade holdt f.eks. sit bryllup hos Lisbet og Uffe, der med bitjansen som formand for "Køkkenchefernes Forening" både i Danmark og resten af Norden kan lidt af hvert - i øvrigt som oprindeligt uddannet skibskok.

Også Vendsyssel Teater med Peter Schrøder i spidsen har Uffe Nielsen et mangeårigt samarbejde med om den i reglen spektakulære servering, og Hjørring Revyen, hvor Ina Rosenbaum instruerer, er også blandt kunderne. I år var det Brdr. Price, der "instruerede" revymenuen og Uffe og hans folk, der udførte den. Næste år er det Kokkelandsholdet, som Uffe har et organisatorisk medansvar for, der har lovet at "finde på".

Også Uffe selv, der med sit markante skæg godt kunne ligne en munter krovært anno 14 hundrede hvidkål. Optræder i øvrigt som statist undervejs i årets TV2 julekalender, hvor han bl.a. serverer juleskinke og lammekølle for Stygge Krumpen. Senere vil han også ses stege vildtbøffer på klosterets julemarked. Og så vil den opmærksomme seer bemærke, at kroens flotte lokaliteter i flere afsnit danner ramme for bl.a. en diskotekscene i en julekalender, der veksler mellem at foregå i nutiden og på reformationens tid.

Ingen sild med havregrød

Selv om Uffe Nielsen til kroens sine middelalderaftner bl.a. har genopfundet opskriften på "fyldt sild med havregrød", så er det primært nutidige krosucces'er, der venter fremtidige gæster. Kortet tæller bl.a. en del smørrebrød, stjerneskud og pariserbøffer men f.eks. også en stor tallerkenfuld fra Uffes personlige vildtgryde. Lisbet, der er uddannet bager, har selvfølgelig særligt en finger med på dette område.

I forventning om det store rykind, når julekalenderen er sendt, er der dette efterår blevet nyinvesteret i "Den Gamle Smedie": I nye borde og stole samt etableret serveringsterrasse med fantastisk udsigt til klosteret under 100 skridt væk. Samtidig er stålborde og kølebord m. køleskab i det kolde køkken også blevet udskiftet.



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her