Tæt på Bellevue i Klampenborg ligger to huse. Det ene rødt. Det andet gult. Begge er tegnet af arkitekt Gottlieb Bindesbøll, der også tegnede Thorvaldsens Museum i København.

Ligheden er ikke til at skue mellem Thorvaldsens museum i København og de to huse i Klampenborg. Museet er stort og fyrsteligt. Husene i Klampenborg små og hyggelige. Nærmest hytte-lignende. Og det var her, Anita Klemensen og Lars Thomsen valgte at åbne deres egne restauranter - Den Røde og Den Gule Cottage - tilbage i 2010.

Anita Klemensen, der har fortid på Restaurant 1th og Søllerød Kro, var på udkig efter et sted, hvor hun kunne åbne egen restaurant sammen med Lars Thomsen, der blandt andet har fortid på Dragsholm Slot.

Valget faldt på cottagerne i Klampenborg, som de foregående syv-otte år var blevet drevet af Marcus Emil Skjoldager.

- Vi havde kigget på mange forskellige steder, men da vi på opfordring fra en ven kørte ud til Klampenborg for at se på cottagerne, var vi straks solgt, fortæller Anita Klemensen.

Anita er opvokset i Thy, hvilket et kig bag køkkendøren i cottagerne hurtigt afslører. Restauranterne bruger en del råvarer og produkter fra den nordvestjyske region - Hvidkløverhonning fra Knud Søndergaard, Kammerskinken fra slagteriet Tican, øl fra Thisted Bryghus, Porsesnaps fra Thylandia og endda Thybo ost, som etnolog Mie Buus fra Thisted Museum for nylig fandt opskriften på i museets arkiver. Den fik hun så fremstillet i samarbejde med Thise Mejeri.

Den Gule Cottage er den mindste af cottagerne. Der er plads til kun 26 gæster og en fantasifuld gæst forventer nærmere en skovrider komme travende ud af hytten, end en kok på jagt efter salt til sin ret.

Cottagerne ligger kun 300-400 meter fra hinanden, og selvom restauranternes 16 ansatte hører til hver deres cottage, så er der alligevel meget stort sammenspil mellem dem.

- Vi mødes altid og spiser morgenmad sammen, hvor vi også tager status på dagens opgaver. Så mødes vi igen og spiser aftensmad inden aftenrykket, siger Anita.

Den Gule Cottage er et spisehus, hvor gæsterne kan få lette måltider og snacks. Flagskibet - Den Røde Cottage - hører til i den tungere afdeling.

Første kvindelige michelinrestauratør i Danmark

Den Røde Cottage har plads til 34 gæster. Her er der kræset mere om både maden og gæsterne.

- Den røde er vores gourmetrestaurant, hvor man kan få flere retter og dyrere vin, siger Anita, der elsker at eksperimentere med råvarer og lave nye kombinationer.

- Hver måned laver vi vores menu om. Vi skal forny os hele tiden, og der er ikke noget ved at lave den samme ret igen og igen. Det løber vi og vores personale trætte i. Lars og jeg laver de nye retter, hvor vi også tager vores personale med på råd. Det er en spændende proces, hvor man virkelig tager sit håndværk i brug, siger Anita.

I marts måned fik Anita Klemensen og Cottagerne i Klampenborg et dokumenteret klap på skulderen for deres anstrengelser. En michelinstjerne til Den Røde Cottage gjorde Anita til Danmarks første kvindelige michelinrestauratør.

- Det kom godt nok bag på mig, da vi fik stjernen. Jeg blev først ringet op af min ven, som fortalte nyheden. Jeg troede umiddelbart ikke på ham. Men da min far så kort efter ringede for at lykønske mig, vidste jeg, at den var god nok, siger hun og fortsætter,

- Vi var slet ikke gået efter det, men når vi nu har fået en stjerne, vil vi selvfølgelig meget gerne beholde den. Men vi har ingen planer om at lave noget om, og vores tjenere kommer ikke til at gå med hvide handsker eller noget i den stil. Vi håber selvfølgelig på at beholde den til næste år, men tiden må vise, om de stadig synes vi har gjort os fortjent til den, siger hun og smiler.

Anita Klemensen erkender, at michelinstjernen formentlig har givet restauranten et skub i den rigtige retning.

- Vi er kommet i en anden liga nu og stjernen har gjort, at restauranten trækker nogle andre gæster til. Vi får flere turister herud end før, hvor folk synes Klampenborg lå langt væk. Det er alligevel lidt svært for os at måle effekten af stjernen, da sommeren plejer at være god herude. Vi har derfor været godt bookede, siden vi fik den, fortæller hun.

Cottagerne har fået en rigtig kraftig vind i sejlene - både fra diverse anmeldere og på grund af michelinstjernen.

Om ikke andet, så dæmper vinden måske Anita Klemensens hjemve til Thy en anelse, hvor Vesterhavet som regel puster og stønner og blæser alt, hvad den kan. Naturen er imidlertid en af årsagerne til, at Anita Klemensen og hendes kompagnon Lars Thomsen bruger forholdsvis mange - vindblæste - råvarer fra regionen.

- Thy har en meget speciel råhed over sig. Der er en masse vild natur med urter og bær, og så vokser der et hav af forskellige svampe og råvarer, som jeg elsker at bruge. Mange af varerne bliver dog produceret i små mængder, og da vi efterhånden skal bruge en del af det, vi udvælger, så har vi ikke mulighed for at tage det hele derfra, siger hun med henvisning til restauranternes travlhed.



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her