Det lyder umiddelbart en smule mad-blasfemisk, at der ligger en fantastisk fiskerestaurant midt i Københavns Kødby. Men det er rent faktisk tilfældet. Vi har besøgt stedet, og her får du et indblik i restaurant Fiskebarens egen opskrift på et stærkt koncept, der udfordre de klassiske køkkentraditioner.

I godt fire år har Fiskebaren serveret lækker fisk midt imellem Kødbyens rå industrihaller og med facade direkte ud til Flæsketorvets gamle slagteboder. Et dengang modigt koncept, er nu blevet en stor succes med ofte fuldt bookede aftner, stribevis af gode anmeldelser og et eksperimenterende køkken, der er med til at sætte standarden for fremtidens madoplevelser og serveringer.

Glem dit ego.

Fiskebarens køkken er til dagligt ledet af trioen Thomas Garland, Jamie Lee og Peter Rose. Alle med en baggrund i det danske og internationale og gourmetmiljø, og med en forkærlighed for lækre, smagfulde fiskeretter. ”Fiskebaren har altid været et forsøg på at sætte restaurantens ego i baggrunden, og helt enkelt og ærligt sætte fokus på gæsternes oplevelse og glæde”, udtaler Jamie Lee.

Det handler ikke om madsnobberi, men om at forlade den kedelige restaurantoplevelse og i stedet tilbyde spændende smagsnuancer og muligheder for gæsten at tilvælge sin egen unikke oplevelse – hvad enten det drejer sig om en hurtig fiskeret i hverdagen, den overdådige middag i weekenden eller et festligt selskab og drinks i de sene nattetimer. Og det virker: Fiskebaren serverer ifølge anerkendte tidsskrifter som New York Times, Guardian og Der Feinschmecker det stærkeste og mest komplette fiskekoncept i København – ja måske i hele Skandinavien.

En stor familie.

Hemmeligheden bag de rosende ord, samt et konkurrencedygtigt menukort skal ifølge Thomas, Peter og Jamie findes i tanken om hele restauranten som hold, og selve atmosfæren i køkkenet. ”Vi har en uformel og energisk tone, og et miljø præget af mange personligheder og kulturer. Selvom vi dækker spektret helt fra Island til Australien, så fungerer vi  som én stor familie.” Den store rummelighed, alsidighed og ikke mindst gode stemning er altafgørende, når der under pres skal serveres ærlig og inspirerende mad til 160 gæster på en aften. ”Det er fedt at se kokkeelever udvikle sig, og pludselig stå med ansvaret for en hel fiskestation, og på den måde betale lidt tilbage til miljøet , som vi selv er så glade for. Det handler om, at få alle til at være en del af holdet”, fortæller Thomas med et smil på læben.

Kun lokalt og nordisk....næsten.

Det nordiske køkken har aldrig været mere populært, og ideen om lokale råvare vejer også tungt i Fiskebaren. Eksempelvis har de aftale med lokale plukkere af årstidens vilde urter og kryderier, samt frisk fisk og skaldyr fra Fiskerikajen i Nordsjælland. ”Fisk er vores speciale, og vi sætter stor ære i at tilberede lokale råvare. Når det er sagt, så er vi på ingen måde detaljefascister. Hvis vi på dagen bliver tilbudt nordnorsk kongekrabbe af vores fiskehandler, eller smagsoplevelsen kan styrkes med en oksefond – så er det dét vi gør”, forklarer de tre kokke. Det stærkeste mantra i Fiskebaren synes at være smagen, sammen med modet til at udvikle nye retter. Derfor skiftes menukortet også ud 3-4 gange årligt, og enkelte retter varierer fra dag til dag. På den måde er ingen retter, stilarter eller ingredienser hellige, og det sikrer et evigt eksperimenterende køkken, hvor smagen styrer menuen og trumfer de endelige beslutninger om, hvad der skal serveres i restauranten.

Et godt køkken er ikke alt.

Selvom Fiskebaren har høstet meget ros for deres kulinariske udfoldelser, så fremhæver Thomas, at det i høj grad også handler om stemningen i selve restauranten: ”Et moderne køkken og menukort er en ting, men interaktionen med  næsten samt atmosfæren i spisestedet og baren er bestemt også afgørende.” En glasrude til køkkenet, der gør håndværket synligt helt ud på torvet, samt serverende kokke i travle perioder, er nogle af de seneste tiltag. Målet er en ekstra indsats for at skabe et særligt ”buzz” og en livlig stemning, som går hånd i hånd med de sanselige smagsindtryk fra havets store skattekammer.

Er der gået helt fisk i Kødbyen?

Noget kunne tyde på, at København er begyndt at omfavne sin kystplacering, og for alvor sige ”ja tak” til alt godt fra havet. Når der er plads til en fiskebar i Kødbyen - som tilmed udnytter succesen til fremover at holde åbent 7 aftner i ugen – så må der være noget om snakken. En ting er sikkert: Fiskebaren er lige præcis hvad navnet lover – en kombination af fisk og bar, hvor fokus er på at skabe den unikke oplevelse og sprede glæde gennem god mad og drikke til den brede befolkning.



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her