Et internt begreb for kaffepause blev navnet på en restaurant i Odense, hvor en afslappet atmosfære og velsmagende mad er i højsædet. Bag foretagendet står to unge herrer, der ønsker at udfordre restaurantgæsterne i den fynske hovedstad med anderledes råvarekombinationer, og på drikkevaresiden spiller cocktails en stor rolle. Kom med indenfor på mmoks.

Mmoks Mmoks 1

Mmoks er umiddelbart et lidt specielt navn til en restaurant. Man bliver hjulpet en smule, når man går ind på restaurantens hjemmeside, hvor der står følgende:

1) Koffeinholdig drik, der ofte serveres varm og nydes i godt selskab.
2) Afslappende frirum i en stresset hverdag”.

Så langt så godt, men det fortæller ikke noget om, hvor ordet kommer fra. Dertil skal vi have hjælp fra en af partnerne og køkkenchef på mmoks, Mathias Kjærgaard Knudsen.

”Min partner i køkkenet, Mads Friis, og jeg arbejdede på Munkebro Kro, og hver dag
klokken 15 havde vi pause. Når tiden nærmede os, sagde vi ”skal vi have noget moks”
til hinanden, så det blev et fast slangudtryk for pause. Om det ekstra m står for Mathias eller Mads, er op til den enkelte,” siger den 24-årige køkkenchef.

Mmoks 2 Mmoks 37

Restauranten åbnede d. 6. marts i år, og H.W.Larsen har leveret køkkenløsningen til mmoks, som hverken vil betegne som brasserie eller gourmetsted.

”Vi kan godt lide at beskrive os selv som en restaurantbar, der er hyggelig og lidt anderledes. Der er mørk maling på væggene, varm belysning i loftet, og så er der ikke for mange pynteting – det er stille og roligt. Det vil vi gerne kombinere med simpel mad, der er til at forstå, men som samtidig udfordrer odenseanerne en smule. Vi laver nogle anderledes kombinationer af råvarerne, men aldrig bare for mærkelighedens skyld. Jeg er tilhænger af det nordiske køkken, fordi jeg er udlært på Malling & Schmidt. Jeg kan godt lide de rene smage uden for meget smør og fløde,” forklarer Mathias Kjærgaard Knudsen, der blandt andet har flæskesvær af griseøre og kalvetatar med tang på menuen.

”Det er sjovt at se, hvad de lokale er parate til. Da der stod ”griseører” på menukortet, bestilte ingen dem, men efter vi har omdøbt dem til flæskesvær, er de meget populære,” fortæller køkkenchefen, der understreger, at gæsterne selvfølgelig får at vide, at det er griseører, når de får dem serveret.

Mmoks 31 Mmoks 32

Større valgfrihed

mmoks ønsker blandt andet at gøre op med det klassiske koncept på restauranter med tre, fire eller fem retter, hvor desserter optræder som fast bestanddel. Derfor består menukortet af en række småretter, så man selv kan bestemme, hvad man vil spise, og der skal cirka 3-4 retter til at stille sulten.

Restauranten skiller sig også ud på drikkevaresiden. I stedet for udelukkende at servere vin satser restauranten meget på cocktails, der passer til maden.

”Da vi begyndte projektet, var Mads og jeg henholdsvis 21 år og 23 år gamle, og vi følte os dårligt nok gamle nok til at drikke vin. Vi synes, at det er nemmere at justere cocktailene og matche dem til retter, end det er tilfældet med vin. Hvis vi har en ret med ærter, kan vi lave en cocktail, hvor ærtesmagen går igen. På den kommende julemenu har vi eksempelvis en ret med syltet gran, og for at forstærke smagen af gran og jul laver vi en cocktail baseret på gin, hvori vi har ladet grankogler trække.

Generelt baserer vi vores cocktails på frugt, bær og urter, som vi finder i naturen,” siger Mathias Kjærgaard Knudsen, der fortæller, at mmoks sælger lige så mange cocktails som vin til maden, og dermed kan man roligt konkludere, at odenseanerne har taget cocktails til maden til sig.

Mmoks 24 Mmoks 23

Tekst: Rasmus Palsgård

Foto: Jesper Blæsild



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her