Skrå vægge og skæve gulvbrædder. Larsen&Venner har besøgt den Kongelig Previlegeret Sortebro Kro i Odense. Det gamle bindingsværkshus, der ligger klos op ad Den Fynske Landsby, er selvsagt prydet med stråtag. Indenfor er der lavt til loftet og en gammeldansk stemning med købmandsborde og rustik inventar.

Magasinets udsendte aner selveste H. C. Andersen spadserende i den tilhørende gårdhave - fyldt med tykke træstammer og antik stemning. Her svinder man nemt hundreder af år tilbage i tiden. Og selvom medindehaveren John Kofod Pedersen har en fortid på Sortebro Kro, så rækker den alligevel ikke så langt tilbage. - Dette var det allerførste sted, jeg var. Jeg kom her som 13-årig og gjorde klar til buffeten. Dengang serverede man æggekage og anden traditionel dansk mad på stedet og holdte selskaber. Det var en god restaurant efter datidens forhold, nok en af byens bedste, siger han med et drømmende tilbageblik i øjet.

Selve huset blev bygget i starten af 1800-tallet og lå på Svendborg-Ørbæk landevej, men blev revet ned sten for sten i 1940'erne og genopbygget på dens nuværende placering i Odense. Det, der i dag udgør køkkenet på Sortebro Kro, udgjorde førhen en svinestald.

_DSC1698_DSC1313

Sortebro anno 2012

Køkkenet er bestemt ingen svinestald i dag. Chefkokken og indehaveren John Kofod er uddannet fra Aalborg i 1986. Inden han i 1999 overtog Sortebro Kro sammen med hustruen Melina, kom han vidt omkring. Efter endt studie tog han som kok til både Californien i USA og Strasbourg i Frankrig, og rejste rundt i blandt andet Australien og New Zealand.

De forskellige gastronomiske indtryk, som John Kofod undervejs har indhentet fra de forskellige verdenshjørner, har på sin vis plantet sig i hans køkkenfilosofi. Han ønsker således ikke kun at benytte sig af råvarer fra et geografisk sted, eller hidkalde sig ét bestemt køkkendogme.

- Folk vil ofte gerne sætte navn på køkkenerne, om de er franske, danske eller et tredje. Den vigtigste ingrediens, der er tilbage, når alt fransk, italiensk, spansk eller dansk er pillet fra, er smagen. Så den vigtigste ting i et måltid er smagen. Du kan ikke komme udenom, at har du smagt noget, der er godt, så vil du have mere af det. Derfor har vi valgt at kalde vores køkken for smagens køkken, siger han og fortsætter,

- Det er som regel grøntsagerne, der bestemmer menuen hos os. De forskellige årstider gør det meget spændende, fordi de vekslende årstider giver forskellige råvarer. Når gæsten bestiller en menu på en restaurant, så tager han som regel udgangspunkt i kødet eller fisken. Man kunne godt udelade kød og fisk til mange af retterne, men der er mange, der kun spiser på en restaurant én til to gange om året, og så gider de ikke være vegetarer lige den dag, fortæller han.

_DSC1567 _DSC1552

Råvarer fra Fyn

Da John Kofod overtog Sortebro Kro, boede han og hustruen sammen i København. Det betød, at de måtte pendle mellem Sjælland og Fyn.

- I starten syntes vi ikke det var noget problem. Broen var jo lige kommet, så det var nemt nok, tænkte vi. Men det viste sig snart at være problematisk. Vi pendlede hver eneste dag i halvandet år, hvor jeg i starten også skulle skaffe råvarerne i København og tage dem med til Odense, fordi vi ikke vidste, hvor vi kunne få fat på dem på Fyn, fortæller han. Nu bor ægteparret i gåafstand fra restauranten, som John Kofod gerne betegner som en af øens bedste restauranter.

_DSC1511_DSC1641

- Det er en af Fyns bedste restauranter, men vi er ikke interesseret i at lave en fin restaurant, hvor man kun får det fine med. Alle de dårlige ting, der er ved de fine restauranter - afstand fra tjeneren til gæsten, det snobbede, hvor man siger De til hinanden, og hvor folk ikke er afslappet - tager vi ikke med. Vi gør meget ud af, at folk skal føle sig hjemme. Og vores personale skaber en stemning, hvor folk har lyst til at komme igen, fortæller han.

Magasinets udsendte oplever også stemningen på Sortebro Kro som både hjemlig og hyggelig.

Samtalen med John Kofod nærmer sig sin afslutning, og magasinets udsendte beder om lov til at bruge wc'et. Det kalder et smil frem på John Kofods læber. - Ja, selvfølgelig. Det er derude, siger han og peger ud i gården. Vi er den eneste restaurant i Danmark med lokummet i gården. 'Interessant', tænker den udsendte. For selvom toiletterne ligger derude, er afstanden fra de to spisestuer kort. Og placeringen gør helhedsindtrykket blot mere autentisk.

_DSC1368_DSC1355



Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Ved brug af webshoppen, accepteres benyttelsen cookies. Læs mere her