Bocuse d'Or - alt du behøver at vide om den prestigefulde konkurrence

Bocuse d’Or kaldes ofte for verdensmesterskabet for kokke. Konkurrencen, som finder sted hvert andet år i Lyon, blev stiftet i 1987 af den franske køkkenchef Paul Bocuse. Der bliver udvalgt råvarer, som deltagerne skal bruge til at udarbejde retterne, og under selve konkurrencen i Lyon har de kun fem timer til at lave retterne. Det kræver til gengæld minutiøs og lang forberedelse. Læs mere om konkurrencen og årets danske repræsentant, Kenneth.

 

Bag om Bocuse d'Or

Bocuse d’Or er en rigtig fransk konkurrence. Maden er fransk, størstedelen af ingredienserne er franske og finalen bliver afholdt i den franske by, Lyon. Her deltager 24 lande, der blandt andet har kvalificeret sig ved den europæiske udgave af konkurrencen; Bocuse d'Or Europe, der i år bliver afholdt d. 11.-12. juni i Torino.

Ved begge konkurrencer bliver der udvalgt en række råvarer og krav, som kokkene skal bruge og overholde. Selve finalerne strækker sig over blot fem timer, men forberedelserne for deltagerne strækker sig over flere måneder og år. Der skal sammensættes retter, udvikles nye smage, anrettes og så skal der trænes i at gøre det så hurtigt og perfekt som muligt. Man skal kunne arbejde sammen med sin makker på ganske få kvadratmeter og vide præcis hvad den anden laver, gerne uden at kommunikere.

Under selve konkurrencen er det nemlig så hektisk og med så meget larm, at man ikke skal forvente at kunne kommunikere undervejs. Derfor træner holdene også med baggrundsstøj, så de kan vænne sig til forholdene. Bocuse er ikke en konkurrence man går halvhjertet ind i, det er noget man virkelig skal ville! For konkurrencen er hård, men præstigen er stor og det hele værd.

 

Danmarks tilstedeværelse ved Bocuse d'Or igennem tiden

Selvom mange franskmænd løber med sejren ved Bocuse d'Or, så har Norden og Danmark faktisk klaret det rigtig godt igennem tiden. Den første dansker, der kom på podiet i konkurrencen var Jens Peter Kolcbeck. Han vandt sølv i 1993. Han har blandt andet været køkkenchef hos Dronning Margrethe og ejet Restaurant Christie’s i Tønder.

I 2005 var det så Rasmus Kofoeds tur. I 2005 blev det til bronze og året efter sølv, før Rasmus Kofoed i 2011 som den første – og hidtil eneste dansker – kunne hjemføre Bocuse d’Or trofæet i guld. De tre trofæer står i dag i hans restaurant Geranium. Han er desuden den eneste kok i verden, der kan bryste sig med både bronze, sølv og guld.

To år senere – i 2013 – sendte Danmark så Jeppe Foldager til Lyon. Jeppe Foldager vandt sølv efter franske Thibaut Ruggeri. Han er i dag køkkenchef på Alberto K.

 

Årets danske repræsentant

I år er det Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel, der skal forsøge at bringe Danmark på podiet igen. Han var dansk kandidat for to år siden, hvor han fik sølvmedalje i de europæiske mesterskaber og kom på en 6. plads ved konkurrencen i Lyon. Han blev udvalgt med en overbevisende præstation ved kvalifikationen på Hotel og Restaurantskolen i efteråret, og har siden knoklet for at sammensætte de helt rigtige retter til Bocuse d'Or Europe, som er første skridt på vejen for mesterkokken - og han planlægger at gå hele vejen.

Til at hjælpe sig har han Christian Wellendorf, der er en ung og dygtig kokkespire. Han blev nr. 3 ud af 42 i World Skills-mesterskaberne i Abu Dhabi, hvor samtlige deltagere er under 21 år (Danmark har tidligere kun fået en 11. plads i samme konkurrence). Ud over Christian, har Kenneth desuden ingen ringere som coach end den tidligere Bocuse d'Or vinder, Rasmus Kofoed.

Der er altså blevet sammensat et stjernehold, som vi er stolte af at kunne støtte imod deres rejse til guldet! Vi har bygget deres træningskøkken på Hotel og Restaurantskolen, og sørger for at de har de værktøjer, som de skal bruge - og så krydser vi fingre for, at det går godt ved første runde af Bocuse d'Or.