DANMARKSPREMIERE PÅ 
OSTENS DAG

Bælgfrugternes Dag, Sildens Dag og Cheeseburgerens Dag. Mange fødevarer har en mærkedag, men ikke osten, selv om vi har et højt osteforbrug i Danmark. Det ændrer sig nu. For fremover er den første fredag i marts dedikeret til Ostens Dag.

Sæt X i kalenderen den første fredag i marts! Her fejrer vi for første gang Ostens Dag i Danmark. Der er lagt op til en folkefest fra Esbjerg til Espergærde, når hele branchen sætter fokus på ost via et hav af aktiviteter, events og særlige tilbud. Alle – fra mejerist til kok – er inviteret til at gøre noget særligt ud af ost denne dag – til glæde for landets mange osteelskere.

 

OSTEN DAG I DIT KØKKEN

Du kan også skabe dit eget event, når Ostens Dag går i luften for første gang den 1. marts 2024: En særlig osteanretning, anderledes brug af ost i din madlavning, en smagning eller et særligt tilbud til dine gæster – det er helt op til dig. Måske kan du blive inspireret af, hvordan Serwiz-kantinen vil bruge Ostens Dag?

”Det er mit håb, at de professionelle køkkener vil bruge Ostens Dag til at skabe unikke og særlige osteoplevelser og -fortællinger for deres gæster”

’Ostens Dag er en invitation til at smage en ny ost eller finde en ny måde at bruge ost i madlavning på’

SÅDAN FEJRER SERWIS-KANTINEN OSTENS DAG

I Serwiz-kantinen på Stamholmen serverer køkkenchef Thomas Fabricius Møgelhøj og hans team frokost for ca. 500 gæster dagligt.

Ost er en vigtig ingrediens i køkkenet. Ikke bare på fredagens flot dekorerede ostefad, men også i de mange vegetariske retter, der alle ugens dage præger menukortet. Køkkenchefen byder Ostens Dag velkommen som en god anledning til at sætte ekstra fokus på ost.

’Vi vil bruge Ostens Dag til at vise ostenes mange nuancer, når vi på forskellig vis bruger ost i vores retter. I den milde ende bruger vi ost som et redskab til at få umami og fylde i en ret, eller måske til at skabe balance ved at dulme en anden ingrediens. Men der vil også være retter og ostefade, hvor osten kommer i centrum,’ fortæller køkkenchef Thomas Fabricius Møgelhøj.

I Serwiz-kantinen begynder Ostens Dag-fejringen allerede ugen før, hvor en af osteleverandørerne kommer med smagsprøver og fortæller gæsterne om ostene. Hele ugen op til Ostens Dag vil gæsterne kunne smage ost brugt på forskellig måde i retterne. På selve Ostens Dag vil der være ost i alle retter – enten som mild underliggende smag eller som en mere fremtrædende hovedperson.

 

 

OSTEN DAG FØDT I  FACEBOOKGRUPPE

Idéen om Ostens Dag opstod i Facebookgruppen ’Os der er vilde med ost’. Osteelsker og amatørmejerist Ib Hasseriis kom med forslaget, og det blev startskuddet for ostekommunikatør Camilla Bojsen-Møller, der sammen med reklamebureaet Wonderfuel løb videre med stafetten.

 


OSTENS DAG I DIT KØKKEN

Uanset om du driver en kantine, café, restaurant eller arbejder med ost på anden vis, kan dit køkken også være med.

På ostensdag.dk kan du registrere din aktivitet/event, og på den måde kan den nemt blive fundet. Vi stiller logo, A4-skilt (.pdf) samt skabeloner til rådighed, som du kan bruge til at "poste" på Facebook og Instagram.

Læs mere på ostensdag.dk. og har du spørgsmål, kan du kontakte Camilla Bojsen-Møller på camilla@ostensdag.dk eller 2949 4733.

 

KØKKENCHEFENS TRE HURTIGE IDÉER TIL OST I GRØNNE RETTER

  • Bygotto med en masse fintrevet parmesan, grana padano, Vesterhavsost,
    Prima Donna eller lignende – det er også en oplagt måde at bruge osterester på
  • Focaccia med revet ost i dejen og ovenpå – det er lækkert tilbehør til de varme retter
  • Montér gulerodssuppen med flødeost – det gør suppen dejligt cremet

OSTEKNIVE & -UDSTYR

Selvom mange knive godt "bare" kan bruges til at skære oste, så er der alligevel mange knive som er særligt designet til opgaven. Enhver tjener ved, at det at skære osten med den rette kniv er både lettere og giver også gæsten en bedre oplevelse.