SHIP OHØJ HVOR ER DET GODT
En maritim oase i hjertet af Nyhavn
I den rolige ende af Nyhavn ligger Oranje, et smukt restaureret veteranskib, der i dag huser en moderne gastropub/restaurant med fokus på at servere enkel, ærlig mad af højeste kvalitet, iskolde fadøl fra lokale mikrobryggerier og smukke cocktails.
Atmosfæren er afslappet, og kærligheden til skibet er mærkbar i det autentiske interiør. Et besøg på Oranje er en oplevelse af både at rejse ud og komme trygt i havn, en blanding af noget nyt og anderledes og noget velkendt, komfortabelt.
Menuen byder på klassikere som fish&chips, men leger også med lokale råvarer på nye måder. Sådan er det på et skib: Man søger nye horisonter og glæder sig til at komme hjem. Én kurs er sikker, og den handler om god stemning ombord og respekt for råvarer, hav og jord.
Oranje blev bygget i Holland i 1898, men kom til Danmark som fragtskib i 1931. I 70’erne fik skibet nyt liv som økologisk aktivistbåd, før det gennemgik en omfattende renovering og genopstod som restaurant. Det er til dato det fjerdeældste handelsskib i den danske flåde. Oranje er mere end et spisested – det er et levende stykke kulturarv, der inviterer til nærvær, nydelse og en rejse gennem tid.
TEAM ORANJE
At samarbejde om at lave køkken på sådan et klenodie kræver at man har øje på detalje. Tak til Oranjes køkkenteam for det gode samarbejde.
KØKKEN 2 UNDER DÆK
Det er sjældent at man har koøjer som udsyn fra køkkenet, men det sker her. Og igen er pladsen optimeret og alt bygget til skibet.
KØKKEN 2 UNDER DÆK med SPECIAL LØSNINGER
Når fokus er på mindre madspild, økologi og gode løsninger, skal køkkenet laves, så arbejdsgangen er ”flydende”, især fordi pladsen – som det ses – er ekstrem trang.
HØJT TIL DET LAVE LOFT
Når vi laver løsninger, der ikke har meget plads, er den gode kemi mellem kunde og os vigtig.
KØL/FRYS
Vi er ikke bange for at komme med løsninger, der måske ikke var på tegnebrættet fra start, men vi holder os til løsninger, vi ved, vi kan stå inde for. Også på kølesiden.
Alle kokkes favoritgrej er vel deres egen kokkekniv, og for mig er det ikke meget anderledes. Og selvom jeg den dag i dag benytter knive der er specialproduceret til mig, så husker jeg stadig mine mange indkøb af knive fra H.W.Larsen. Ikke mindst da jeg som ganske ung kokkeelev, stolt, med et hav af gavekort under armen, begav mig ind i den dengang noget mindre butik i Kødbyen, for at købe mit startsæt bestående af Victorinox’s universalkit. 23cm kokkekniv, urtekniv, universalkniv med bølgeskær og dertil en knivpølse som jeg havde set de ældre årgange havde deres knive i. Jeg var ikke til at skyde igennem. Siden da har jeg haft mange af mine egne elever med på samme tur, og glæden i deres ansigt er meget genkendelig fra min egen når de står med deres første ”rigtige” kokkekniv i hånden. Foruden min kniv, så er jeg utrolig glad for min maskinpark, som gør mig i stand til konstant at overraske mine gæster med små tekniske detaljer på tallerkenen. Derfor står der maskiner som thermoblendere, paco-jet, og et hav af løse induktionsplader fordelt rundt i mit køkken.
Jeg er glad for at handle hos H.W.Larsen af flere forskellige årsager. Foruden de overstående grunde, så er H.W.Larsen blevet lidt af en tradition for mig. Jeg er udlært fra den gamle HRS, da den lå i Kødbyen, og jeg brugte mange spisepauser på at spankulere over til HWL, for lige at kigge på det sidste nye udstyr. Siden har mit forhold til HWL udviklet sig til en sparringspartner, der altid kan finde en løsning på mine problemer. Og efter teorien om at lade folk der er dygtige, gøre hvad de er dygtige til, så stoler jeg på at den løsning jeg får stillet er den bedste, som så lader mig være god til det jeg er god til. Og så gør det jo ikke skade at min sparringspartner er en gammel kending fra min egen ungdom, fra min egen ”barndomsgade”, i et område af København der altid har haft fingeren på pulsen indenfor dansk gastronomi, på alle niveauer. Alt i alt kan jeg beskrive mit forhold til H.W.Larsen som den gamle kending, der har formået at forny sig i det omfang som branchen har ændret sig i årenes løb, og derigennem har gjort mit arbejde lettere, fra elev til aldrende køkkenchef, 30 år senere. Respekt, loyalitet og tradition.
Da mine køkkener er ombord på et skib, hvor plads og omgivelser definerer hvad der er muligt og umuligt, er felksibiliteten i mit køkken, noget af det der har størst betydning. Derfor er vi kommet op med en løsning der indeholder utrolig mange bevægelige dele. Gaskomfuret er blevet skiftet ud med løse induktionsplader, ronere, vakuummaskiner og thermoblendere. Derigennem har vi fået udnyttet hver eneste kvadratmeter i køkkenet, så effektivitet, fleksibilitet og kompakthed spiller sammen og giver mit personale optimale muligheder for at opfylde vores gæsters forventninger. I en branche hvor konkurrencen bliver skarpere og skarpere, gæsternes forventninger vokser hele tiden, og vi bliver hele tiden mødt med nye tiltag inden for hygiejne, gæsters special-behov og mange andre udfordringer, så er fleksibiliteten som vi har opnået det vigtigste i mit køkken.
I et køkken som vores, hvor rammerne er bestemt at vores meget bestemte omgivelser, så skal man til tider tænke langt ud af boksen. For at finde den løsning, som ikke kun løfter den opgave jeg står foran, men også lever op til placering, strøm, yderligere muligheder og ikke mindst prisniveau, så har dialogen med H.W.Larsen været optimal. Processen starter typisk med at Claus lytter til mit behov, og hvad mine egne tanker er. Han dykker ned i sit enorme bagland, og efter ganske kort tid, vender han stærkt tilbage med en løsning, som ikke kun dækker mit behov, men typisk rammer bredere, og til tider endda smartere. Dette har betydet at vi til sæson 2025 har fået bygget et komplet produktionskøkken. Og dette om bord på et skib lavet af stål, hvor man indlysende ikke lige kan bore/skrue tingene fast så nemt som almindeligvis. Foruden H.W.Larsens enorme erfaring i kombination med deres gode indlevelse i hvad en køkkenchef har brug for, så er fleksibiliteten og hastigheden, hvorved alt er blevet lavet, uundværlig for et moderne professionelt køkken. Og så er det altid dejligt at få et opkald et par uger efter, fordi H.W.Larsen lige vil følge op på hvordan det hele virker efter det hele er taget i brug. Alle eventuelle småting bliver vendt og løst. Så man føler virkelig at man arbejder med en partner der tager opgaven seriøst og arbejder indtil alle problemer er blevet løst til din tilfredshed.
BESØG ORANJE I NYHAVN 65A: Nævn artiklen – og ORANJE vil byde på et glas prosecco.