Sundhed behøver ikke altid at være noget der skræmmer de unge væk - tværtimod har Middelfart Produktionsskole oplevet en tredobling af elever på bare få år, efter at de anlagde en ny stil, der indebærer fokus på alkoholfrie skolearrangementer og forebygning af stress.
Middelfart Produktionsskole har lagt en bemærkelsesværdig kurs. Skolens mission statement indebærer blandt andet en totalt røgfri skoledag, ligesom samtlige arrangementer er alkoholfri. Man kunne måske tro, at kursen ville få de unge elever til at holde sig væk, men sandheden er faktisk en ganske anden. Elevantallet er nemlig mere end tredoblet på få år, så skolens fokus på motion, sund seksualitet og stress kan faktisk kun kaldes et monsterhit. I hjertet af disse værdier ligger naturligvis en sund og lækker kost, og med deres splinternye køkken er Middelfart produktionsskole nu fuldt udrustet til at følge med den stigende popularitet.
Juanita Jensen er sammen med Jens Kristensen ansvarlige for køkken og kantine. De leder skolens gastronomilærlinge og elever, som står for madlavningen til skolens 100 elever og 25 ansatte, samt bestillinger udefra.
”Vi begynder dagen med at lave en god og sund morgenmad, som skal være klar kl. 8. Vi bager brød og serverer skyr med frugtkompot, og hvad vi nu ellers kan finde på af lækre sager. Kl. 10 er der kaffe og te med frugt og grønt.
Frokosten kl. 12 består af salater, protein og dagens tilbehør. Vi følger udelukkende sundhedsstyrelsens regulativer og holder en sund linje. Derudover leverer vi også mad til en lokal skole og andre foreninger i kommunen.
Men vores primære fokus er at mætte 125 munde dagligt. Så der skal en del knofedt til både forberedelse, tilberedning og, ikke mindst, rengøring."
Produktionsskolens nye køkken stod klar 1. januar 2018, og allerede forinden havde Juanita Jensen og Jens Kristensen en vision om, hvordan køkkenet kunne blive langt mere inkluderende for alle.
”Vi ville gerne have et sammenhængende undervisningskøkken. Det er vigtigt for os, at alle kan se og høre hinanden, så derfor skulle alting ”ind på midten”. Det skaber samhørighed og et godt arbejdsmiljø, når man ikke står med ryggen til hinanden og arbejder hver for sig."
"Vi har lige nu tre gastronomiassistenter i oplæring, som brænder for køkkenfaget, mens vi også har mere søgende elever. De skal måske have deres gennemsnit op og har syntes, at køkkenet var spændende at afprøve. Så det nye køkken giver nye muligheder for alle og har været medvirkende til at gøre en fantastiske arbejdsplads med søde elever og gode kolleger endnu bedre."
Tidligere udlært smørrebrødsjomfru. Har arbejdet som køkkenchef på adskillige caféer i det jyske, blandt andet i Århus, Horsens, Vejle og Kolding. Hun har også arbejdet privat på en stor bondegård med ansvar for madlavningen til den meget store husholdning. Hun har nu været køkken- og kantineansvarlig på Middelfart produktionsskole i syv år.
”Som køkkenansvarlig er jeg generelt glad for hele køkkenet. Men kipgryderne og stegepladerne har lettet vores arbejde, især når vi skal lave mad i store mængder. Det er faktisk utroligt dejligt, at frikadellerne ikke skal steges på flere små stegepander mere.”
H.W.Larsen har leveret stort set hele køkkenet til skolens nye bygning. Blandt andet en ny 10 stiks-ovn, kipgryder og stegeplader. Claus Andersen har lavet specialbyggede, væghængte borde og buffetdiske til kantinen, og skolen kan nu også bryste sig af et køle- og frostrum fra Scotsman. Tegningerne er udarbejdet af Zanussi ud fra kundens ønske om funktionalitet, læring og inklusion.