Kom tættere på SENJEN

 

Knive har altid været tæt på vores hjerter, men især tæt på os er vores eget mærke; SENJEN. Indenfor SENJEN familien er der adskillige serier, så der er noget for alle; fra husmor/far, til gastronomi-nørden  og til kokken, der kun vil have det bedste. Til fælles for alle er dog en ufravigelig kvalitet. Vi går nemlig ikke på kompromis, så med en kniv fra SENJEN kan du forvente det bedste design fra Kødbyen, kombineret med fantastiske japanske håndværkstraditioner.

 

Læs mere her om vores forskellige serier her.

 


 

SENJEN 24/7

SENJEN 24/7 er sexede knive, men ikke på sammen måde som du kender fra de hurtige japanermodeller eller fra de slagkraftige tyskere. SENJEN 24/7 kniv-serien kan noget helt særligt, altså noget andet. Da vi begyndte udviklingen af denne skønne knivserie, var drømmen at skabe et prisvenligt alternativ, som problemfrit klarer alle skæreopgaver uden brok og besvær. Det var vigtigt at kniv-serien også have de samme gode skæreegenskaber, som du kender fra vores øvrige SENJEN-knivserier.

Da vi skulle designe denne kniv-serie, faldt vores kærlighed hurtigt på det tysk produceret pladestål af typen 1.4116. Det er både prisvenlig og i en super kvalitet. Dette valg giver knivene en hårdhed på 55-57 HrC, som selvfølgelig ikke måler sig med hårdstålsknivenes sværvægterne derude, men er de facto alt rigeligt til at løse alskens køkkenopgaver. Til gengæld er det dejligt nemt at stryge dem op på et strygestål.

Valget på udforming og materiale afspejler også vores kærlighed for de finere ting. Derfor er knivenes skæfte udført i brun valnød og monterer med en smuk ringnitte. Det flotte håndværk er udført i hånden. Du oplever derfor små variationer på skæftets farve og tykkelse - Til sammen giver det vores knive et unikt præg og sjæl.

Disse smukke knive er ultra-lette, ligger godt i hånden, skarpe og er super nemme at vedligeholde. Vi er stolte af resultatet og stensikre på at du vil elske dem. Når du køber en SENJEN kniv, så garanterer vi dig 100% tilfredshed eller pengene tilbage. Lige ledes yder vin også 1 års skarphedsgaranti. Du skal derfor aldrig bekymre dig når du køber SENJEN for det er ubestridt altid det sikre valg.

NB! Dette er flot håndarbejde. Derfor kan hver side af skæftet variere en anelse i tykkelse. Farven på træet i skæftet kan ligeledes variere lidt i farven.

SENJEN ONE

SENJEN ONE er ikke bare en af mange - det er ONE Of a kind. Historien er kort fortalt, at da Tojiro lod deres et-lags serie udgå, manglede der på markedet en et-lags hårdtstålskniv. Det gav startskudet til at H.W.Larsen begyndte at udvikle sine egne knive i Kødbyen. For med 85 års erfaring indenfor knivfaget og nogle af de bedste kniventusiaster i både bestyrelsen og på værkstedet, var der rigeligt med motivation og talent til at tage udfordringen op.

 

Micarta

Micarta er et materiale man fremstiller ved at presse ultra tynde lag af linned  sammen med en form for kunstig harpiks, som derefter bages ved høj temperatur. Man ender med et materiale som er hårdt og yderst slidstærkt, som ikke giver sig eller sprækker og som er meget let. Denne teknik kan spores tilbage til 1910, og er siden blev udviklet til brug inden for talrige områder, såsom rumfart, flyvemaskine, elektronisk udstyr, værktøj og meget mere. Fællesnævneren for de typer at micarta der findes, er styrke, lang levetid og ensartethed. Og samtidig er det smukt at se på.
ONE er let at holde skarp og det vestlige design gør den til en flot tilføjelse i ethvert køkken.

SENJEN ONE var altså starten til en perlerække af lækre køkkenknive. Med en klinge i 12c27 stål og et lækkert skæfte i micarta, er det en god solid kniv, som kan klare nogle af de hårdeste opgaver.

SENJEN SINGLE

SENJEN SINGLE er udviklet til alle som leder efter en 1-lags hårdståls serie i høj kvalitet der ikke slagter budgettet. SINGLE er skabt omkring et tysk 440C blad, en ståltype der er kendt og elsket over hele verden for at være nemt at få skarpt og ligeledes nemt at vedligeholde på et keramisk strygestål.

 

1-lags knive

Når man fremstiller en 1-lags hårdståls kniv, skal hårdheden sænkes en anelse i forhold til en damasceret kniv - ellers bliver bladet for skrøbeligt. For helt overordnet, får stål der hærdes hårdt op, glaslignende egenskaber. Dvs statisk er det meget stærkt, og har en enorm slidstyrke og skarphed, men dynamiske funktioner er ikke dens livret. Man skal altså ikke vride, brække eller slå med kniven – da man i så fald risikerer at æggen ’chipser’ dvs den kan knække eller revne. Og da en 1-lags kniv jo selvklart ikke er ’pakket ind’ som en damasceret kniv, sænker man HRC’en til 57-58. Men bare rolig – du skal nok få ondt i maven når du mærker hvor effektivt den pisker gennem tomater og andet godt – kom bare an !

Skæftet på SINGLE serien er fremstillet af micarta, som du kan læse mere om ovenfor, under SENJEN ONE.

SENJEN BLACK

SENJEN BLACK er fremstillet af specialstål med betegnelsen 7CR17MOV. Denne type stål er i struktur og sammensætning meget lig 440A stål. Men i 7CR17MOV har man tilsat mere vanadium, hvilket øger sejheden og styrken i æggen. Denne ståltype er meget udbredt i Asien, og det Asiatiske islæt afspejler sig tydeligt  i vores design af serien.

SENJEN BLACK har fået navn efter den sorte belægning der ligger på bladet.  Belægningen er ikke blot en lakering, det er derimod sort teflon, af meget høj kvalitet. Teflon belægningen er med til at beskytte bladet da 7CR17MOV stål helt bevidst er designet med mindre evne til at beskytte mod rust. Det kan til gengæld blive meget skarpt, og æggen er samtidig nem at holde skarp. Teflonbelægningen medvirker også til at klistrede emner; såsom laks og tomat,  nemmere ’slipper’ bladet.

Skæftet er fremstillet af sort sandeltræ, hvilket er en hårdttræs type der måler imponerende 1780 pund på jankaskalaen! De meget hårde og tætte fibre i sandeltræet gør det mere resistent over for fugt end blødere træsorter, hvilket igen betyder at det har væsentligt mindre tendens til at sprække eller revne end konventionelt skæftetræ.

SENJEN HAMMER

SENJEN Hammer serien  er sammensat af  67 lag damasceret stål med VG10 stål som kernestål. VG10 er en ståltype der har aner helt tilbage til de tidligste japanske smedjer. Denne type stål kan man samtidig tilvirke med præcis den dynamik og balance man ønsker, ved at regulerer tykkelsen og antallet af de lag der beskytter den hårde VG10 kerne.

 

Damasceret stål

Damasceret stål har mange fordele. For det første har man mulighed for at kombinerer styrken og skarpheden af det meget hårde kerne stål som måler ca. 59-60 HRC på rockwell skalaen, med den beskyttelse som de omkransende og blødere lag yder. Med en kerne der er så hård, er det vigtigt at man passer godt på sit skæreværktøj.

Helt overordnet, får stål der hærdes hårdt op, glaslignende egenskaber: dvs statisk er det meget stærkt, og har en enorm slidstyrke og skarphed  – men dynamiske funktioner er ikke dens livret ! Dvs man skal ikke vride, brække eller slå med kniven, da man i så fald risikerer at æggen ’chipser’, dvs den kan knække eller revne. Her er tale om en skæremaskine i højeste kaliber, til alt hvad der drejer sig om præcision, hastighed og det ophøjede ønske om at opleve en livsbekræftende skære-optur på eget spækbræt !

Den har hammerslået overflade, hvilket tjener flere formål. For det første er fordybningerne i overfladen med til at løsne det vakuum der kan dannes mellem blad og det emne man skærer i – hvilket især dannes når man skærer emner som tomat, nystegt steg og laks. Dernæst er det rustikke look, som ud over at være i kosmetisk topklasse, en cadeau til de gamle smedemestre.

Skæftet på HAMMER  er micarta, som du kan læse mere om under SENJEN ONE

SENJEN VG10

VG10 serien er opkaldt efter den kernestålstype der ligger i centret på bladet, som er fremstillet af 67 lag damasceret stål. Når man tilsigter at opnå en æg der er barberblads skarp, har man flere variabler at justerer på; såsom hårheden i stålet, slidstyrken på den stålstruktur man vælger, tykkelsen af bladet samt selvfølgelig selve opbygningen af grundstålet.

Ved sidstnævnte, er karbiden i stålet en meget vigtig faktor. Karbiden i stålet er en betegnelse for den krystallisering man opnår når jern og kulstof binder sig til hinanden, hvorved jernet kan hærdes.  Jo mindre karbiden er – jo skarpere bliver æggen, overordnet set. Stål er selvfølgelig meget mere komplekst end som så – eks skal der en række andre komponenter til for at hæmme rust, tilføre styrke, bevare og ensarte hærdningen osv. Alt dette har vi naturligvis taget højde for mens vi har arbejdet på bladet til VG10 serien.

 

G10 skæfte

Skæftet er fremstillet af G10, hvilket er en form for fiberglas epoxy-laminat. Det har mange ligheder med klassisk micarta – dvs at det er slidstærkt, formstabilt, sprækker og giver sig ikke m.v. Men G10 har et andet kosmetisk udtryk, og føles markant anderledes at holde på. Det er naturligvis fuldstændigt subjektivt hvad man foretrækker – men kvaliteten er i hvert fald i top ! VG10 serien er forsynet med stål bagstykke for at opnå en god balance i skæftet, samt for at højne de hygiejniske egenskaber.

SENJEN PRO

Hos H.W.Larsen er vi svært begejstrede for hele SENJEN familien, men vi må nok indrømme at PRO-serien har en særlig plads i vores hjerte! Denne knivserie er et produkt af blod, sved og vilje. Vi havde en hensigt om at skabe en kniv som på alle områder opfyldte vores vision om den perfekte kniv. En kniv der føles som en naturlig forlængelse af din hånd, en kniv man øjeblikkelig føler man mangler i samme sekund man ligger den fra sig. En kniv, hvor man føler sig nøgen når den ikke er i ens nærhed. Og hvis man sætter sig for at skabe en sådan kniv, så skal den bygges helt fra bunden, testes af kyndige fagfolk og fremstilles i kompromisløs kvalitet. Skærsliber og knivconnaisseur Benjamin Jensen, har bygget prototypen til PRO serien helt fra bunden.



Stålet blev nøje udvalgt, og tilvirket i præcis den ønskede dimension og vægt. Skæftet har en facon der på én gang både er innovativ, men som også har tydelige referencer til det mere klassiske look. Bagstykket på PRO serien er ikke blot udsmykning, men er fortrinsvist monteret for at give kniven en balance der centrerer sig tæt ved tommel og  pegefinger – selvfølgelig afhængig af model og ’hånd’. Den brede overkant på skæftet, sikre at man har god kontrol over kniven.

 

Unik ATS-34 kerne

Bladet på SENJEN PRO er fremstillet af 67 lag damasceret stål med ATS-34 stål i kernen. Denne ståltype blev oprindeligt udviklet i USA af firmaet Crucible Materials under betegnelsen 154CM. Mange hæderkronede knivfabrikanter har opnået den succes de nyder i dag, pga denne fremragende ståltype. ATS-34 er den japanske version af 154CM, som fremstilles af Hitachi. ATS-34 er i grundstruktur meget lig 440C, men med en tættere karbid, dvs en tættere stålstruktur, og med et højere indhold af kulstof. Dette frembringer et yderst skarpt blad, som kan hærdes hårdere op end 440C , men grundet det høje indhold af kulstof, er relativt nem at vedligeholde æggen på.

PRO serien er hærdet op til ca 60-61 hrc – SENJEN familiens hårdeste knivserie – og er derfor rendyrkede skæremaskiner, hårdstålsknive i den mest jomfruelige form. Med en kerne der er så hård, er det vigtigt at man passer godt på sit skæreværktøj. Betragt din nye SENJEN PRO som en fintunet racerbil. Den skal behandles med kærlighed og respekt, men til gengæld kvitterer den med spontan glædesrus!

 

Gyldent sandeltræ

Skæftetræet er gyldent sandeltræ, hvilket er en hårdttræs type der måler imponerende 1780 pund på jankaskalaen ! De meget hårde og tætte fibre i sandeltræet gør det mere resistent over for fugt end blødere træsorter, hvilket igen betyder at det har væsentligt mindre tendens til at sprække eller revne end konventionelt skæftetræ. Skæftet er mættet i olie, og vedligeholdes af brugeren med eks paraffinolie, eller en anden olie af god kvalitet.