Sådan vælger du strygestål

Hvad skal man vælge først? Kokkekniv eller strygestål? Man plejer at sige at kniven er kokken bedste ven, men hvis kniven er sløv, er den formentlig kokkens værste fjende i stedet. Der er nemlig ikke noget værre end sløve knive - det giver bare et dårligt resultat og en trist oplevelse i køkkenet.  Men hvordan vælger man så det strygestål? I videoenforneden har vi set nærmere på to typer af stål: Det konventionelle og det keramiske stål. 

 

Sådan vælger du strygestål

Strygestålet er uundeværligt i et køkken. Det er det man bruger til at skærpe og vedligeholde sine knive. Det er det der giver den helt fænomenæle skæreoptur, når man får fat i en skarp kniv, og kører den igennem sine råvarer. Derfor burde enhver seriøs kok have det rigtige strygestål i sit køkken. Se mere i videoen forneden:




Det konventionelle strygestål

Det konventionelle model af stål fungerer bedst til vedligeholdelse af dine knive. Dvs. når æggen på din kniv den vælter, er det traditonelle stål fremragende til at rette den på plads igen.<

Et god valg fra H.W. Larsen sortiment er dette konventionelle stål fra Dickoron (Se foto).

 


Det keramiske strygestål

I forlængelse er af det konventionelle strygestål i stål, kan et keramisk strygestål også bruges til at skærpe dine knive.  Har du Japanske knive eller andre knive i hårdt metal, vil vi anbefale at du vælger et keramisk strygestål.

Det massive keramiske stål fra Sieger (se foto) er formentlig et af de bedste der findes. Der skal slibes mange knive i løbet af din levetid, hvis du skal have mulighed for at slide denne model op. Stålet fra Sieger er ideelt hvis du skal slibe hårde knive som Tojiro eller Mac.

 


Wrap up

Vælg gerne et strygestål med en god længde. Når du skal stryge din knive, skal du bruge lange vinkelrette strøg ned af stålet (se video). Jo længere det er, desto nemmere er det at udføre den rigtige bevægelse. Tryk ikke med kniven mod strygestålet, men fokuser på at udføre bevægelsen korrekt.

Husk altid at bruge et strygestål med omtanke. Med forkert brug af dit strygestål risikerer du at ødelægge kniven i stedet for at skærpe den.