Denne dessert er en udsøgt kombination af smag og teksturer, bestående af en cremet is med delikate noter af olivenolie. Isen komplementeres perfekt af en hjemmelavet æblekompot, krydret med varm kanel, hvilket tilføjer en hyggelig og aromatisk dybde. For at skabe kontrast toppes desserten med en sprød nøddeknas. Til sidst tilføjes en ribsgelé, som bidrager med en frisk og let syrlig note, der afbalancerer sødmen og fuldender denne elegante dessert – med inspiration fra den klassiske gammeldags æblekage.
Opskrift af Rasmus Klausen
(Antal: 4 portioner)
240 g æbler
100 g sukker
1 teskefuld kanel
1 dl vand
70 g mandler
30 g sukker
2 æggeblommer
50 g sukker
2 dl fløde
1,5 dl sødmælk
0,5 dl olivenolie
200 g ribs
2 dl vand
100 g sukker
3 stk. husblas
Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i små stykker.
Kom æbler, vand, sukker og kanel i en gryde.
Kog det hele, indtil æblerne er møre.
Mos dem til en grød og lad dem køle af.
Hak mandlerne groft.
Smelt sukkeret på en pande, og tilsæt mandlerne.
Hæld blandingen ud på bagepapir og lad den køle.
Hak den groft igen før brug.
Varm mælk og fløde op i en gryde.
Pisk æggeblommer og sukker, til det er lyst og luftigt.
Hæld den varme mælk/fløde i æggemassen under piskning.
Hæld det hele tilbage i gryden, og varm op under omrøring til 83°C.
Hæld ismassen i en beholder, og sæt den på køl til næste dag.
Dagen efter tilsættes olivenolien, og ismassen køres på ismaskine.
Spis med det samme, eller frys ned og tag ud ca. 20 min før servering.
Kog ribs, vand og sukker sammen, til bærrene er kogt ud.
Sigt væsken, så du kun har saften.
Læg husblassen i blød i koldt vand.
Kog saften op (ca. 180 g), og smelt husblassen i den varme saft.
Hæld massen ud på et fladt fad (ca. 20 × 20 cm), og sæt på køl.
Når geléen er stiv, udstik 4 cirkler (Ø 8 cm), og lav et hul i midten (Ø 3 cm).
Anret en 8 cm rund ring midt på tallerkenen.
Fyld 60 g æblegrød i bunden.
Tilføj 25 g nødeknas ovenpå.
Fjern ringen, og læg geléskiven forsigtigt ovenpå.
Placer en kugle olivenolieis i midten af geléskiven.
Pynt med skovsyre eller andre spiselige blomster.