Hjemmelavet brød er altid godt brød - men fuldkornsbrød har bare sin helt egen charme! Dette fantastiske brød fra Det Danske Bagerlandshold har masser af næring og vitaminer i sig, så det kan spises med god samvittighed, selv af dem der gerne undgår hvidt brød!
Fordej:
Ingredienser:
- 250 g. Økologisk hvedemel
- 116 g. Økologisk rugmel
- 345 g. Vand
- 0,6 g. Gær (anvend en microvægt til afmåling)
Fremgangsmåde
Røres sammen og henstilles tildækket med film ved stuetemperatur (ca. 23 - 25°c) i ca. 14 – 18 timer.
Dag 2 - fuldkornsbrød
Ingredienser:
- 1166 g. Økologisk hvedemel
- 500 g. Økologisk fuldkornshvedemel
- 1066 g. Vand
- 100 g. Hvedesurdej (se tidligere recept for denne)
- 66 g. Ekstra vand*
- 51 g. Salt*
Fremgangsmåde
- Dejen æltes i 5 min. ved langsom hastighed og 6 min. ved høj hastighed. *Salt tilsættes de sidste 3 min. sammen med det ekstra vand lidt efter lidt.
- Dejen kommes i en oliesmurt plastikbeholder og hviler ved stuetemperatur i 2 x 60 min. Vend dejen efter hver time med våde hænder.
- Efter endt liggetid vendes dejen ud på bordet – drysset med fuldkornshvedemel.
- Afvej dejstykkerne på 730 g. (5 stk. brød i alt) og fold dem let aflange, og kom dem i aflange hævekurve, som er foret med et hviskestykke. Derefter drysses det til med fuldkornshvedemel.
- Sæt brødene til koldhævning i køleskabet natten over.
- Ovnen varmes til 250°c, hvorefter brødene tages direkte ud fra køl, snittes og kommes direkte i ovnen.
- Sænk temperaturen til 235°c og bag brødet i ca. 35 – 40 min. NB! Pas på med at bage brødet for lidt, da det har et højt vandindhold, og derfor vil blive meget blødt i skorpen.
Dette fuldkornsbrød har et højt indhold af meltyper med høj udmalingsgrad. Dvs. at der er masser af næring og vitaminer i brødet, og derfor et brød som kan serveres med god samvittighed og samtidig holder en god saftig krumme.