HWL Opskrift - Nytårskransekage

HWL Opskrift - Nytårskransekage

Efter julemad i lange baner, nærmer vi os nu nytår!

 

Nytårsmiddagen kan jo variere meget fra år til år. Men hvad enten den er bygget op om torsk eller steg, kan man næsten ikke komme udenom kransekagen.

 

Både Claus Meyer og Mette Blomsterberg har lavet fine opskrifter på kransekage, men efter den yderst succesfulde guide til ’en ny julemiddag’, som H.W.Larsen kørte i december måned, tog vi os igen en snak med kokkelandsholdet. Denne gang handlede det om, hvordan man laver ’en god nytårskransekage’.

 

Ronnie Milan Petersen – som til daglig laver de mest imponerende sukkerskulpturer for kokkelandsholdet – pointerer, at det er vigtigt, hvad kransekagen skal bruges til! Opskrifterne ændrer sig i forhold til om kransekagen skal akkompagnere dronningens nytårstale og et glas champagne eller, om den skal serveres til et helt andet arrangement.

 

Ronnie deler sin opskrift op i tre forskellige kategorier: Kransekagekonfekt, kransekagestænger og sidst men ikke mindst kransekage toppe, horn og andet kreativt.

 

Fremgangsmåden er den samme i alle tre tilfælde:

Kransekagemasse, sukker og honning (Husk ingen honning i kransekagetoppe eller horn) køres sammen til en masse. Derefter kommes æggehvider i lidt af gangen, og så er den klar til brug!

 

Kransekagekonfekt

1000 gram ren marcipanmasse, 500 gram sukker, ca. 250 gram æggehvider og fem gram honning.

Den sammenblandede masse placeres på en bageplade (med bagepapir på) i små mundrette portioner.

De afbages ved 230 – 240 grader i ovnen, til de er gyldenbrune.

Kransekagestænger

1000 gram ren marcipanmasse, 600 gram sukker, ca. 235 gram æggehvider og tre gram honning.

Den sammenblandede masse placeres som ti centimeters stænger på en bageplade (med bagepapir på). Husk at de skal formes som en trekantstang!

De afbages ved ca. 230 grader i ovnen, til de er gyldenbrune.

Kransekagetoppe, overflødighedshorn og andet kreativt

1000 gram ren marcipanmasse, 500 gram sukker og ca. 100 gram æggehvider.

 

Den sammenblandede masse placeres i ringe på en bageplade (med bagepapir på). Ringene skal variere med to centimeter – afhængigt af hvor stor en top eller et horn man vil lave. Altså fx 8, 10, 12, 14. Og man skal huske at lave en kugle til toppen! Her kan en kransekagetylle være behjælpelig.

 

Ringene skal ligesom stængerne formes som trekanter og efter de er taget ud af ovnen, er det en god ide at lægge en bageplade ovenpå ringene (igen med bagepapir på), så de blive helt jævne.

 

De afbages ved 220 – 230 grader, til de er gyldenbrune.

Med hensyn til glasur og pynt kan man som sådan være så kreativ, som man har lyst til, men den helt klassiske er selvfølgelig den tynde bølgende stribe af hvid glasur, som går på tværs af kransekage delene. Konfekten kan dog variere! Og det klæder den med en mandel eller noget andet på toppen.

 

Så let kan man lave en god nytårskransekage, og det vækker altid glæde, når man kommer til et nytårsarrangement med et hjemmelavet vidunder.

 

H.W.Larsen siger tak til Ronnie og godt nytår!