Lær at lave surdej

 

Mange gode brød begynder med en surdej. En god surdej giver en dybere og mere aromatisk smag til brødet, gør brødet saftigere og kan ovenikøbet gøre at brødet holde sig frisk længere - så selvom det tager lidt tid er det arbejdet værd. Surdej er ikke kun til rugbrød, men kan også give dig et lækkert hvede- eller grovbrød.

Flydende rugsur

Dag 1:

  • Stenkværnet rugmel (100 g.)
  • Vand (200 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºc

 

Dag 2

  • Gammel surdej (300 g.)
  • Stenkværnet rugmel (300 g.)
  • Vand (600 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

Dag 3

  • Gammel surdej (1200 g.)
  • Stenkværnet rugmel (1200 g.)
  • Vand (2400 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

Dag 4

  • Gammel surdej (4800 g.)
  • Stenkværnet rugmel (4800 g.)
  • Vand (9600 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

 

Daglig opfriskning

  • Gammel surdej (750 g.)
  • Stenkværnet rugmel (1000 g.)
  • Vand (2000 g.)

Hviletid: 12-16 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC


 

Surdej til hvedebrød

(-fuldkorn)

 

Dag 1:

  • Fuldkornshvedemel (63 g.)
  • Vand (37 g.)
  • Kærnemælk (63 g.)
  • Gær (2 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 2:

  • Surdej fra dag 1 (165 g.)
  • Vand (87 g.)
  • Fuldkornshvedemel (63 g.)
  • Gær (2 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 3:

  • Surdej fra dag 2 (317 g.)
  • Vand (200 g.)
  • Fuldkornshvedemel (100 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 4:

  • Surdej fra dag 3 (617 g.)
  • Vand (450 g.)
  • Fuldkornshvedemel (225 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 5:

Surdejen er klar til brug.

 

Surdej til rugbrød

Dag 1:

  • Rugmel (63 g.)
  • Vand (37 g.)
  • Kærnemælk (63 g.)
  • Gær (2 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 2:

  • Surdej fra dag 1 (165 g.)
  • Rugmel (87 g.)
  • Vand (63 g.)
  • Gær (2 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 3:

  • Surdej fra dag 2 (317 g.)
  • Rugmel (200 g.)
  • Vand (100 g.)

Røres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 4:

  • Surdej fra dag 3 (617 g.)
  • Rugmel (450 g.)
  • Vand (225 g.)

Omrøres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 5:

Surdejen er klar til brug

Hvedesurdej

Dag 1

  • Vand (350 g.)
  • Hvedemel (250 g.)
  • Gær (2 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

Dag 2

  • Gammel surdej (602 g.)
  • Vand (300 g.)
  • Hvedemel (300 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

Dag 3

  • Gammel surdej (1202 g.)
  • Vand (600 g.)
  • Hvedemel (600 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

Dag 4

  • Gammel surdej (2402 g.)
  • Vand (1200 g.)
  • Hvedemel (1200 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

 

Daglig opfriskning

  • Gammel surdej (500 g.)
  • Vand (1000 g.)
  • Hvedemel (1000 g.)

Hviletid: 16-18 timer | Sted: I raskeskab ved 22ºC

UDSTYR BRUGT TIL OPSKRIFTEN: