Oksekødsragout med cheddar-krydderurteboller
Opskrift af Le Creuset
SVÆRHEDSGRAD: Middel
TILBEREDNINGSTID: Over 2 timer
ANTAL PERSONER: 4-6
Ingredienser
Til ragouten
- 125 g bacontern
- 1 kg oksekød i tern
- Salt og friskkværnet sort peber
- 1 stort løg, skåret i fine tern
- 4 stilke bladselleri, skåret i fine tern
- 3 store gulerødder, skåret i fine tern
- 3 store fed hvidløg, hakket
- 3 store kartofler eller pastinakker, i tern
- 2 spsk tomatpuré
- 3 dl rødvin
- 1 l okse- eller kyllingebouillon
- 2 spsk Worcestershiresauce
- 1 laurbærblad
- 3 stilke timian
- 1 spsk stivelse (valgfrit)
- 125 g karljohansvampe, skåret i skiver
- Hakket persille
Til bollerne med cheddar og krydderurter
- 250 g mel
- 1 spsk bagepulver
- 60 g klaret smør
- 150 g revet cheddarost
- 1,5 dl mælk
- 2 spsk hakkede krydderurter (persille, purløg og/eller timian)
Fremgangsmåde
- Steg baconternene i en gryde på medium varme. Når de er sprøde, tages de op og sættes til side, mens fedtet gemmes til oksekødet.
- Krydr oksekødet med salt og peber, og steg det på høj varme i gryden med baconfedt i portioner. Sæt til side.
- Steg løg, selleri og gulerod i gryden. Tilsæt olie om nødvendigt. Afslut med hvidløg og steg, til det er gennemsigtigt.
- Tilsæt laurbærblad og timian, og rør tomatpuréen i.
- Hæld rødvin og Worcestershiresauce i, og bring i kog.
- Læg oksekødet tilbage i gryden og fyld op med bouillon.
- Bring i kog, skru ned til lav varme, og lad simre i 1½ time. Tilsæt kartoflerne, og lad simre yderligere ½ time.
- Fjern laurbærblad og timiankviste. Tyk evt. saucen med stivelse rørt ud i koldt vand og bring i kog.
- Vend svampe og bacon i.
- Begynd på bollerne.
- Forvarm ovnen til 180 °C (160 °C varmluft).
- Bland mel med bagepulver. Tilsæt smør i små tern, og bland. Tilsæt cheddar og mælk, og ælt til dej.
- Form 6-8 boller, og læg dem i en cirkel ovenpå ragouten. Bag uden låg i 30-40 minutter, til bollerne er gyldne.
- Drys persille over og server.