Opskrift på Surdejsbrød - Bagerlandsholdet til Nordic Cup

Det er blevet tid til Nordic Cup - De Nordiske Bagermesterskaber, og her hos H.W.Larsen følger vi vores venner på Det Danske Bagerlandshold tæt. Vi har eksklusivt fået lov til at bringe de opskrifter, holdet bruger undervejs - og her kommer deres fantastiske Surdejsbrød!

 

Bagerlandsholdets surdejsbrød

Fordej

Ingredienser:

  • Økologisk hvedemel (1000 g.)
  • Vand (800 g.)
  • Gær (2 g.)

 

Fremgangsmåde:

  • Ingredienserne røres sammen og hviler i 12-16 timer på et lunt sted, dog max 24ºC

 

Grunddej

Ingredienser:

  • Italiensk hvedemel (2700 g.)
  • Stenkværnet fuldkornshvedemel (250 g.)
  • Stenkværnet rugmel (250 g.)
  • Vand (2350 g.)
  • Salt (125 g.)
  • Gær (7 g.)
  • Flydende rugsur - se opskrift nedenfor (630 g.)
  • Concentrated Malt Beer - Barlex (50 g.)

 

Fremgangsmåde:

  • Fordej røres med de øvrige ingredienser undtagen salt i 10 minutter på langsom indstilling
  • Dejen røres videre på hurtig indstilling i 4 minutter - de sidste 3 minutter tilsættes saltet
  • Lad dejen hvile i 16-18 timer - det meste af tiden på køl, men tages den ud 3 timer før brug
  • Vej brød af på 850 g. og kom dem i runde hævekurve drysset med rugsigtemel
  • Stil brødene i raskeskab ved 20ºC i 60-70 minutter
  • Sæt brødene i en 270ºC varm ovn og skru ned til 240ºC
  • Lad dem bage i ca. 45-50 minutter
  • Tilfør damp i 20 sek og åben spjældet efter de første 30 minutter

 

Flydende Rugsur

Dag 1:

  • Stenkværnet rugmel (100 g.)
  • Vand (200 g.)

Hviler i 16-18 timer i raskeskabet ved 22ºC

 

Dag 2:

  • Gammel surdej (300 g.)
  • Stenkværnet rugmel (300 g.)
  • Vand (600 g.)

Hviler i 16-18 timer i raskeskabet ved 22ºC

 

Dag 3:

  • Gammel surdej (1200 g.)
  • Stenkværnet rugmel (1200 g.)
  • Vand (2400 g.)

Hviler i 16-18 timer i raskeskabet ved 22ºC

 

Dag 4:

  • Gammel surdej (4800 g.)
  • Stenkværnet rugmel (4800 g.)
  • Vand (9600 g.)

Hviler i 16-18 timer i raskeskabet ved 22ºC

 

Daglig opfriskning:

  • Gammel surdej (750 g.)
  • Stenkværnet rugmel (1000 g.)
  • Vand (2000 g.)

Hviler i 12-16 timer i raskeskabet ved 22ºC