Rustikt surdejsbrød opskrift

Bag dit eget rustikke surdejsbrød – som de professionelle

Drømmer du om duften af friskbagt surdejsbrød med sprød skorpe og saftig krumme? Nu kan du tage skridtet videre i dit bageeventyr med denne opskrift fra Det Danske Bagerlandshold. Brødet har en dejlig mild syrlighed og egner sig perfekt både til panini og som lækkerbisken på tapasbordet. Giv dig god tid, læs opskriften grundigt – og glæd dig til et resultat, der smager som fra et ægte bageri.


Biga fordej (dag 1)

  • 50 g. øko. hvedemel
  • 25 g. Vand
  • 1 g. Gær

Fremgangsmåde:

  1. Alle ingredienser røres sammen, indtil der ikke længere er nogle tørre elementer – dejen skal være
    ensartet.
  2. Herefter henstår fordejen i en skål tildækket med plastikfilm i 2 timer på bordet, hvorefter fordejen
    sættes på køl til næste dag.

 

 

Tilsætning (dag 2)

  • 400 g. Økologisk Italiensk hvedemel
  • 100 g. Økologisk stenformalet fuldkornshvedemel
  • 350 g. Vand
  • 75 g. Flydende hvedesurdej (se recept for opstart af denne her)
  • 75 g. Biga fordej (fra dag 1)
  • 12 g. Salt
  • 2 g. Gær

Fremgangsmåde:

  1. Vand kommes i bunden af rørekedlen sammen med den flydende hvedesurdej.
  2. Herefter kommes alle de øvrige ingredienser ned i, med undtagelse af saltet.
  3. Herefter ælter dejen i 3 min. med dejkrog ved lav hastighed.
  4. Dernæst ælter dejen i 6 min. ved næsthøjeste hastighed – salt tilsættes de sidste 2 min. af køretiden.
  5. Efter endt køretid, kommes dejen i en oliesmurt plastikbeholder, og hviler i 60 min.
  6. Efter 60 min. foldes dejen med våde hænder i plastikkassen, hvorefter den hviler yderligere 60 min.
  7. Herefter afvejes dejstykkerne af på 500 g. pr. brød (der bliver til 2 stk.)
  8. Dejstykkerne foldes aflange, hvorefter de kommes med samlingen opad i aflange hævekurve med
    et dejklæde, som er drysset med lidt hvedemel.
  9. De to brød sættes på køl til næste dag.
  10. Dagen efter, opvarmes ovnen til maksimum temperatur sammen med en bagesten eller bageplade.
  11. Tag brødet direkte fra køl, hvorefter det vendes ud på bagepapir, hvorefter brødet drysses med lidt
    hvedemel og snittes efter eget ønske.
  12. Hæld lidt vand ind i bunden af ovnen, hvorefter der skrues ned til 220 – 230°c og brødet bages i ca.
    25 min. alt efter ønsket kulør på brødet.
  13. Lad brødet afkøle på en rist efter afbagning.

Udstyret du skal bruge: