Bagerlandsholdet: Sådan starter du din egen surdej

En god surdej er en essentiel ingrediens, når du skal lave surdejsbrød i alle afskygninger, herunder er det populært når du skal lave hjemmelavet rugbrød. Surdejen er en kultur af gærsvampe og mælkebakterier, der anvendes som hævemiddel til brødbagning. Dejen giver en let og lækker syrlig smag til brødet. Mange ved det ikke, men det er faktisk enormt nemt at starte sin egen dej.

 

Sådan gør du:

 

 

Første dag af din surdej:

  • 63 g. rugmel
  • 37 g. vand
  • 63 g. kærnemælk
  • 2 g. gær

Ingredienser omrøres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 2:

  • 165 g. surdej fra dag 1.
  • 87 g. rugmel
  • 63 g. vand
  • 2 g. gær

Omrøres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 3:

  • 317 g. surdej fra dag 2.
  • 200 g. rugmel
  • 100 g. vand

Omrøres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 4:

  • 617 g. surdej fra dag 2.
  • 450 g. rugmel
  • 225 g. vand

Omrøres omhyggeligt sammen, tildækkes og henstilles lunt til næste dag.

 

Dag 5:

Din surdej er klar til brug! Du kan f.eks. bruge den til at bage dit eget lækre softkerne rugbrød. Du finder H.W. Larsens opskrift her.