Blæret madpakke med Det Danske Bagerlandsholds Græskarrugbrød

Rugbrød må siges at være en af grundstenene i de danske madpakker. Skolestart er lige om hjørnet, og der kan helt sikkert scores ekstra point ved at bage det selv. I forrige post lærte du at lave surdejen, så nu får du opskriften på Bagerlandsholdets lækre Græskarrugbrød. Det er ren kærlighed, lige i madkassen!

 

Bagerlandsholdets Græskarrugbrød

Ingredienser:

  • Økologisk rugmel (374 g.)
  • Vand 30°C (285 g.)
  • Gær (24 g.)
  • Kakaopulver (20 g.)
  • Surdej (200 g.)
  • Kerneblanding (1460 g.)

 

Ingredienser til kerneblanding:

  • Skårne rugkerner (300 g.)
  • Solsikkekerner (200 g.)
  • Græskarkerner (250 g.)
  • Salt (36 g.)
  • Vand (674  g.)

 

Find opskrift på surdejen her

 

Fremgangsmåde:

Dag 1:

  1. Kerneblandingen sættes i blød med det varme vand hvorefter det tildækkes og sættes til side til næste dag.

 

Dag 2:

  1. Hæld vand, gær, rugmel, kakaopulver og kerneblanding i røreskålen, og rør dejen med spatel i ca. 10 min.
  2. Lad dejen hæve i skålen tildækket med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde i ca. 60 min.
  3. Efter hævning afvejes rugbrødsdejen til to brød på 1100 g. og kommes i olierede rugbrødsforme.
  4. Dejen glattes ud med en plastikskraber, hvorefter brødet drysses med hakkede græskarkerner, hakkede valnødder, og flagesalt.
  5. Brødene stilles nu til hævning igen, tildækket med plastik og henstår i ca. 45 – 60 min. ved stuetemperatur.
  6. Forvarm ovnen til 250°C og sæt en bageplade i bunden mens den varmer op.
  7. Når ovnen er varm, sættes brødene i midten af ovnen på en rist, og der hældes lidt koldt vand på den varme bageplade – pas på dampen!
  8. Luk ovnen hurtigt, skru ned til 180°C og bag rugbrødene i ca. 60 min.
  9. Når rugbrødene tages ud af ovnen, vendes de ud af formen øjeblikkeligt, så de ikke bliver bløde. Tjek temperaturen, den skal vise 94°c i kernetemperatur, ellers skal du bage dem lidt mere.
  10. Lad rugbrødene hvile på en rist til afkøling – helst 3 – 4 timer inden man begynder at skærer i det.