Microplane er verdens førende mærke for usædvanligt skarpe kulinariske værktøjer. Mærket er formentlig mest kendt for sine rivejern, og har revolutioneret den måde, hvorpå kokke og mad-ører river en bred vifte af ingredienser for at opnå smagfuld og gourmetagtige retter og bagværk.
Et Microplane rivejern består af en masse små barberbladsskarpe kanter, der er ætsede i stedet for som på traditionelle rivejern at være standsede. Skæret bliver dermed utrolig skarpt, og kan på fineste vis snitte sig gennem maden (eller træet) i stedet for at rive eller flå: En idé, der er patenteret af Microplane.
I 1990 opfandt de to amerikanske brødre Richard and Jeff Grace ‘The Microplane® rasp‘. Virksomheden startede med at fremstille træraspe til snedkere og tømrere indtil en dag i 1994. Den dag skulle en canadisk husmor lave appelsinkage, og var frustreret over sit rivejern. Hun hentede derfor i stedet mandens trærasp, og opdagede at det var det perfekte rivejern. Herfra har Microplanes serier udviklet sig fra Classic til Professionel og Gourmet blandt andre.