
En kvalitetskniv er en investering, der kan vare hele livet, hvis man tager sig godt af den. Vil du holde dine knive friske og velplejede i mange år, skal du gøre det til en vane at bruge et strygestål, gerne efter hver gang, du har brugt kniven. Der er ikke brug for det store, 4-6 strøg er nok. Med et strygestål skærper du nemt æggen, så du sikrer, at du kan skære ordentligt hver eneste gang.
Vi tilbyder et stort udvalg af strygestål hos H.W.Larsen, men skal du vælge det konventionelle eller det keramiske stål?
Konklusionen er, at den konventionelle model af stål fungerer bedst til den generelle vedligeholdelse af alle former for pladestålsknive og langt de fleste smedede knive.
Hvis æggen på kniven sløv, fordi den er ’væltet’ en smule – dvs. du kan med neglen mærke en lille ’kant’ ved skæret, er det traditionelle stål fremragende til at rette den på plads igen. Et godt valg fra H.W. Larsens sortiment er fx det konventionelle strygestål fra Dickoron.
Hvis du derimod skal stryge japanske knive eller hårdtstålsnive som Tojiro eller Senjen, skal du have fat i et keramisk strygestål. De massive, keramiske strygestål fra Sieger er blandt de bedste, der findes. Der skal slibes mange knive i løbet af din levetid, hvis du skal lykkes med at slide disse modeller op.
De keramiske strygestål har den force, at de både retter æggen på plads og sliber ganske let. Med hårdtstålsknive kan man risikere, at et konventionelt stål strygestål ’chipser’ æggen. Det undgår man med et keramisk strygestål. Et sådant strygestål kan derfor bruges til alle typer knive.
Denne type stål foretager en decideret slibning – dvs. det fjerner i mere eller mindre grad gods fra bladet, alt afhængig af hvor fin overfladen er. Det er stålet, man bruger, når man hverken har tilfredsstillende resultater med det konventionelle eller det keramiske strygestål.
Når man har skærpet sine knive på et diamant-strygestål, er det vigtigt at efterbehandle æggen med et fint, keramisk strygestål. Et diamant-strygestål efterlader nemlig relativt grove spor i æggen. Man skal være ekstra opmærksom på, at man har de rigtige vinkler ved brug af diamant-strygestål, da man ellers hurtigt kan gør mere skade end gavn.
Brug altid et strygestål med omtanke. Ved forkert brug af dit strygestål risikerer du at ødelægge kniven i stedet for at vedligeholde den.
Pres ikke kniven mod strygestålet, men fokuser på at udføre bevægelsen korrekt. Når du skal stryge din knive, skal du bruge lange vinkelrette strøg ned af stålet. Vælg derfor gerne et strygestål med en god længde. Jo længere det er, desto nemmere er det at udføre den rigtige bevægelse.
Er en kniv blevet helt sløv, så skal den dog slibes. Selv de dyreste knive vil med tiden have brug for at blive slebet. Til gengæld kan knive af høj kvalitet slibes næsten uendeligt mange gange. Det klarer vi gerne på vores professionelle sliberi, der har mere end 80 års erfaring. Læs om slibning hos H.W.Larsen >>
Strygestål er blot et af mange kvalitetsprodukter, du finder hos H.W.Larsen. Vi tilbyder et bredt udvalg af lækre kvalitetsprodukter til køkkenet, madlavningen og middagsbordet. Vores udvalg byder blandt andet på et assorteret udbud af kvalitetsknive både til professionelle og private samt fx gryder og pander, service, køkkenredskaber og udstyr til diverse maskiner.