Gratis levering med GLS pakkeshop ved DKK 500,-
Prisgaranti på priser fra andre fysiske butikker
365 dages fuld returret
3324 1122
Viser priser inkl. moms - skift

Santokuknive

Santokukniven er fantastisk god til præcisionsarbejde med frugt og grøntsager og til at skære fisk og kød præcist. Læs mere nederst på denne side.

Santokukniven - den lette, skarpe japaner

Santokukniven er en japansk kokkekniv, der er blevet særdeles populær i de seneste år. Den lette santokukniv er fantastisk god både til rutine- og præcisionsarbejde med frugt og grøntsager, men også god til at håndtere mindre stykker fisk og kød. Santoku er et japansk ord, der kan oversættes til "3 formål". Disse formål kan defineres som knivens alsidighed i forhold til ingredienser, dvs. at kniven kan bruges til såvel grøntsager som fisk og kød. De tre formål kan også tolkes ud fra de teknikker, kniven er bygget til - at skære, hakke og snitte. En tredje tolkning er, at de forskellige dele af bladet egner sig til tre forskellige opgaver; skæreæggen til de primære opgaver, spidsen til præcisionsarbejde og hælen til intensiv hakning. Uanset tolkning har santokukniven mange anvendelsesmuligheder og er en rigtig all-round’er.

Forskelle mellem santoku og vestlige kokkeknive

Der er en række forskelle mellem den japanske santokukniv og vestlige kokkeknive. Begge knive er alsidige og kan bruges på mange måder og til mange forskellige råvarer, men der omkring stopper lighederne.

Den største synlige forskel er, at santokuknivens blad ofte er tyndere og hårdere end bladet på en vestlig kokkekniv. Derfor er santokukniven uhyre god til at skære præcist. De vestlige kokkeknive har drop point-spids, og bladet er neutralt eller symmetrisk slebet. En santokukniv er i mange tilfælde er slebet asymmetrisk. Dette er netop gjort for at give opnå den præcision, der især kendetegner det asiatiske køkken. Men en santokukniv kan selvfølgelig sagtens fås med ’vestlig’ æg, så alle – uanset erfaring eller baggrund – kan få en fed skæreoptur med denne skønne kniv.

En genial kniv til grøntsager

Der hakkes flittigt i det japanske køkken, og santokuknivens form er meget velegnet til at choppe, dvs. hakke i glidende bevægelser, og til at skære, i særdeleshed grøntsager. Santokukniven er kendt for at være yderst god til at hakke løg med, da det brede, lidt kortere blad gør kniven meget stabil. Når du derimod skal arbejde med store stykker kød eller helt fjerkræ, så vil det muligvis være et bedre alternativ at tage den klassiske kokkekniv frem. Bruger du en santokukniv i en model med hårdtstålsblad til at skære gennem hårde emner som ben, kan du decideret ødelægge det delikate knivblad. Det gælder derfor om at vide, hvilken kniv man skal bruge til ethvert formål, og som altid om hvor høje dine krav er til at bruge den absolut bedste kniv til enhver ingrediens.

Santokukniven sætter tempoet op i køkkenet

Som helt ny santokuejer kan man i begyndelsen have brug for at væbne sig med en smule tålmodighed. Hvis man aldrig har brugt en santokukniv, skal man lige vænne sig til knivens dynamik. Men den tålmodige øver sig bestemt ikke uden grund. Den øvede bruger kan sætte tempoet op i køkkenet og samtidig opleve nydelsen ved mindre belastning på håndleddet.

Pas godt på dine knive 

Knive skal både stryges og slibes

En kvalitetskniv er en investering, der kan vare hele livet, hvis man tager sig godt af den. Vedligehold dine knive ved hjælp af et strygestål, gerne hver gang du har brugt kniven. Så holder den sig skarp længere. Der er ikke brug for det store, 4-6 strøg er nok. Har du hårdtstålsknive, så er det vigtigt at bruge et keramisk strygestål.

Er en kniv blevet helt sløv, så skal den dog slibes. Selv de dyreste knive vil med tiden have brug for at blive slebet. Til gengæld kan knive af høj kvalitet slibes næsten uendeligt mange gange. Det klarer vi gerne på vores professionelle sliberi, der har mere end 85 års erfaring. Læs om slibning hos H.W.Larsen >>

Rengør og opbevar dine knive med respekt

Opbevar dine knive med respekt. En af de bedste måder er ved at sætte en magnetisk skinne op på køkkenvæggen. Husk bare at tage fat i knivene sådan, at den skarpe æg ikke rammer skinnen, især hvis denne er lavet af metal. Hvis du vil opbevare dine knive i en skuffe, skal de ligge i en knivindsats. De må aldrig ligge løst i skuffen. Så risikerer de at skure mod hinanden, hvorved æggen ødelægges. Faste knivblokke, der står på køkkenbordet er et andet godt alternativ.

Sidst, men bestemt ikke mindst: Vask ALDRIG dine knive i en opvaskemaskine! Det svarer til mord på dit værktøj. Knivene bliver ødelagte, og de tager faktisk skade efter bare én vask i en opvaskemaskine. Vask i stedet dine knive op i hånden efter brug, og tør dem af med et viskestykke.